L’acord monetari estarà enllestit abans de convocar eleccions

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Gener de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, veu «probable» que el text de l’acord monetari amb Europa es pugui presentar per a la seva signatura abans d’una eventual convocatòria d’eleccions anticipades. Així ho va manifestar en declaracions a RNA, en el marc de l’entrevista que va concedir ahir amb motiu del 20è aniversari de l’emissora pública. Bartumeu va insistir que, en qualsevol cas, l’acord només es tancarà si les negociacions amb Europa segueixen un «camí favorable» per a Andorra.

En relació amb l’acord monetari amb Europa, Bartumeu va defensar «la voluntat de transparència» del Govern, cosa que, segons ell, es demostra amb la seva compareixença davant el Consell General, el passat 23 de desembre, centrada exclusivament per informar sobre aquest tema. El cap de l’Executiu va retreure als grups parlamentaris de l’oposició que aquell dia abandonessin la sala del Consell, abans d’entrar a debatre el tema, i va qualificar la seva actitud de «poc cortesa» i «d’irresponsabilitat política».

En aquest sentit, Bartumeu va voler deixar clar que les negociacions «no s’estan fent a esquenes de ningú» i va afegir que, ara mateix, s’està negociant per modificar algunes qüestions de l’acord, sobretot relatives al calendari. Sobre aquest tema, el cap de Govern va reiterar que mantindrà informat el president del principal grup de l’oposició, Coalició Reformista.

Bartumeu no va voler aventurar-se a donar una data perquè «les coses es poden tòrcer» i va recordar que ja havia avançat que, si les coses es torcen molt, l’acord no es tancarà. Ara bé, tot i no concretar una data, el mandatari considera que el text pot quedar enllestit abans d’una «hipotètica» convocatòria d’eleccions. Malgrat no mullar-se sobre aquesta qüestió, Bartumeu va admetre que l’Executiu està treballant amb un horitzó «que es compta per setmanes, no per mesos».

Retrets a l’oposició / El cap de Govern va lamentar la situació política que es viu a Andorra, que atribueix a la constant voluntat de bloqueig per part dels partits de l’oposició. De fet, els va retreure no jugar el joc parlamentari normal amb un govern en majoria relativa, que en el cas del pressupost, i sempre segons la seva opinió, s’hauria de traduir amb la presentació d’esmenes.

Pel que fa a la proposta d’ApC de presentar una moció de censura, Bartumeu encara va ser més contundent i va titllar-la de «carnaval abans d’hora». Des del seu punt de vista, proposar una moció de censura «quan no es té ni la meitat dels consellers per plantejar-la és fer comèdia». I va afegir: «N’hi ha que han anat al Consell General a fer teatre, nosaltres hem anat a les institucions a treballar responsablement».

Quant al posicionament de Coalició Reformista respecte a aquesta qüestió, Bartumeu va dir: «No he dubtat mai que CR no jugaria al carnaval».

Bartumeu va reiterar que, si no hi ha pressupost, dissoldrà la cambra i convocarà eleccions. D’aquesta manera respon a CR, que va declarar que només donaria suport a una moció de censura en cas que Bartumeu «s’aferrés a la cadira». El cap de Govern va lamentar, en qualsevol cas, que s’hagi d’anar a uns comicis avançats «perquè no és el que el país necessita».

pdf3.jpg