Els sindicats qüestionen el balanç de la mútua fet pel govern liberal

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 15 de Gener de 2011

400.000 euros de superàvit des de l’abril del 2009. Aquest és el balanç de la mútua dels funcionaris en el més d’any i mig que es gestionada per una comissió formada pels propis treballadors, fet que ha permès rebaixar la cotització l’1,42% del sou que s’havia acordat inicialment a només l’1,25%.

Representants dels diferents sindicats de la funció pública evidencien la seva satisfacció pel que consideren una “bona notícia”, a la vegada que remarcaven que les xifres fan dubtar del dèficit que s’havia denunciat per part del govern liberal d’Albert Pintat, que pujava, recorden, fins a 850.000 euros.

Així, des de l’Associació de Personal Adscrit a l’Administració General (Apaag), Albert Verdú remarca que “les dades demostren la sostenibilitat i la viabilitat del sistema, que s’havia posat en qüestió en el seu moment”. Per al president del sindicat la informació que havia facilitat el llavors ministre de Finances, Ferran Mirapeix, “s’ha de deixar en dubte” i, com a mínim, “s’ha de qualificar de tendenciosa perquè era l’acumulat de vuit o deu anys”. Verdú entén que la xifra “era interessada” perquè “es volia que la mútua sortís del Govern i es va voler fer mala premsa per aconseguir- ho”.

Des del sindicat de duaners, Gabriel Ubach considera que el superàvit actual “demostra que tota l’alarma social que es va crear era injustificada” i que “ara hi ha una bona gestió que abans no es portava”. Tant ell com Verdú admeten que l’aplicació del nou sistema s’ha vist afavorida, d’una banda, per l’increment de les prestacions de la CASS i, de l’altra, per una reducció del nombre de baixes laborals entre els funcionaris. Per al també secretari general de la Unió Sindical (USdA), l’explicació d’aquest segon fenomen s’ha de buscar “en un clima laboral més sanejat que amb l’anterior executiu”, una teoria que Verdú considera probable “en determinats cossos especials”.

MÉS RETRETS

Des de l’Associació de Bombers (ABA), Joan Torra recorda que “mai es va demostrar que el dèficit fos de 850.000 euros” i denuncia que “els anys que hi havia superàvit, des del Govern s’emprava en altres coses”. Per al vicepresident de l’entitat que aplega la majoria d’efectius del cos d’extinció, “es va faltar a la veritat”.

Torra entén que la diferència entre el dèficit argumentat per l’anterior executiu i el superàvit actual és massa gran per atribuirla únicament a l’apujada de cotització –els funcionaris van passar a pagar l’1% del salari a l’1,42%–. Per al dirigent de l’ABA, en aquells moments “es va voler utilitzar la mútua per desviar l’atenció dels altres problemes greus”. Aquest afirmació, que reitera ja va ser feta fa anys pels sindicats de la funció pública, “la podem fer ara amb encara molta més raó”.

pdf3.jpg