Bartumeu admet que pretén signar l’acord monetari abans de dissoldre

Autor: GABRIEL PÉREZ / AGÈNCIES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 15 de Gener de 2011

Jaume Bartumeu considera “més que probable” que l’acord monetari amb la Unió Europea es tanqui i se signi abans de la més que probable convocatòria d’eleccions anticipades. El cap de Govern es mostra contundent a l’hora de refermar que uns possibles comicis no variaran el full de ruta marcat per al que considera “una qüestió d’Estat”, a la vegada que admet que “les coses es poden torçar i si ho fan molt no el signarem”.

El màxim responsable de l’executiu assegura que “continuarem informant” els grups parlamentaris, en especial els de l’oposició, als quals retreu que “quan tenien la possibilitat, i hi afegeixo, l’obligació de debatre sobre el tema van aixecar-se i marxar”.

En declaracions durant una entrevista concedida al programa de Ràdio Nacional d’Andorra Ara i Aquí, el mandatari socialdemòcrata comenta que el seu equip “treballa, des que vam contestar l’ultimàtum”, amb l’objectiu de “fer intercanvis que ens permetin modular un acord que és dur en alguns punts i inassumible en d’altres”. La fita és “trobar un text que tingui canvis importants, en especial al calendari d’aplicació”. Signar aquest document, assegura, és prioritari per a Bartumeu i ha de passar per davant de la convocatòria electoral, ja que “no podem supeditar el calendari de la Unió Europea al nostre calendari electoral; seria una irresponsabilitat”. El cap de Govern afirma que “és la nostra voluntat però també l’obligació, ja que treballem per a les pròximes generacions”.

COMICIS A LA CANTONADA

Malgrat això, el líder socialdemòcrata llança un missatge a l’oposició, en especial als reformistes. No és partidari d’eleccions, puntualitza, però “n’hi haurà ben aviat”. I, per a ell, l’avançament és responsabilitat de “gent entestada a no admetre el resultat de les generals i que els socialdemòcrates hem de governar i que volen bloquejar”. Avisa, però, que els nous comicis: “No em fan cap por”, ja que es mostra segur de “tenir un equip, un projecte i una proposta concreta i al davant només tenim l’equip del ‘no’, un bloc conservador- liberal que només vol fer marxa enrere i aturar el país”.

Bartumeu reitera que encara s’ha de votar el pressupost. Si el text és refusat al Consell, es compromet, “hi haurà dissolució i anticipades”, però també apunta que encara “no tinc cap garantia o seguretat” que el fracàs dels comptes sigui definitiu. I és que Bartumeu entén, posant el punt de mira sobre CR, que “no hi ha la coherència suficient per fiar-nos d’una força política”. Com a argument, recorda que “van dir que no votarien els acords d’intercanvi i després ho van fer”.

Als reformistes sí els aplaudeix que, tot i “trigar 24 hores a reaccionar”, hagin deixat clar que no estan per una possible moció de censura. Bartumeu no es mossega la llengua a l’hora de dir el que pensa sobre l’advertència feta des d’Andorra pel Canvi. “No parlo de carnavalades abans d’hora. Tot és fer comèdia. Hi ha qui al Consell General va a fer teatre. Nosaltres anem a treballar de forma seriosa”, declara.

pdf3.jpg