El PS proposarà reordenar els impostos i avisa que intensificarà el control polític al Govern

Autor:
Font:
Publicat el: 8 de Gener de 2008

logomesandorra

A.L. 

Els socialdemòcrates van començar l’any de la mateixa forma que el van acabar: criticant la manca “d’una acció coherent i creïble” per part del govern d’Albert Pintat i descrivint “un panorama desolador” amb exemples, com la situació econòmica de bona part de la societat i “el deteriorament democràtic” que suposa “la manipulació dels informatius de la ràdio i la televisió públiques”.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va voler marcar ahir l’inici de l’any que és “paradoxalment, el final de la legislatura”. Aquest fi d’etapa serà aprofitat pel PS per reforçar el paper de control polític al Govern en tres eixos principals: “la manipulació″ a RTVASA, “les despeses sumptuàries de funcionament de l’Executiu” i “les relacions del Govern amb institucions financeres estrangeres”, va assegurar Bartumeu, que no va voler revelar a quins organismes es referia. Un altre punt sobre el qual incidirà l’actuació socialdemòcrata, en aquest cas focalitzat plenament en l’Alternativa i de cara a les eleccions generals del 2009, serà la presentació de la segona fase de la proposta de relació amb Europa. La primera va ser exposada durant el bienni 2003-04 en el document Donem forma al futur. En aquesta mateixa línia de relació amb Europa, va encaminada una nova proposta en ordinació tributària que l’Alternativa presentarà durant els propers mesos als diferents agents socials, econòmics i polítics del Principat. Aquesta serà “una proposta coherent i homologable” amb els estàndards financers internacionals i vol servir per posar “ordre” en la política d’impostos aplicada per l’actual Govern.

El cap de l’oposició va indicar que la relació que propugna l’Alternativa amb Europa ressegueix “la mateixa direcció que fa uns anys” i va insistir que “més enllà dels discursos sobre la globalització, s’havia d’estar a l’europeïtzació″. En aquest sentit, Jaume Bartumeu va apuntar que s’havien “d’estrènyer els lligams amb Europa; si no, no hi ha futur econòmic ni social”.

El dirigent socialdemòcrata va destacar que “el PS, i també la societat” estan preocupats pel “xoc frontal” que es genera entre una política d’interès general i la d’interès particular que, al seu parer, es practica des de l’Executiu liberal. Així, va treure com a argument, la redefinició del projecte de l’Arxiu Nacional a la Massana -esdevingut ara Arxiu-Museu sense ubicació concreta i amb la construcció d’edificis emblemàtics a Andorra la Vella -un exemple, va dir, de “com es llancen els diners” públics. En aquest punt, Bartumeu va voler contraposar “el comportament de nou ric” del ministre Juli Minoves amb els problemes de les famílies que “no arriben a final de mes”. El líder socialdemòcrata va recalcar que en aquest projecte que “encara no sabem on es farà“, el Govern ja ha realitzat una despesa de “dos milions d’euros” en “viatges de primera classe” del ministre de Cultura i dels seus acompanyants a Los Angeles i “en abonaments d’honoraris” al despatx d’arquitectes del nordamericà Frank Gehry.

Per altra banda, Jaume Bartumeu, va explicar que el pressupost 2008 “ja està dat i beneït” i va reiterar que “no és que estigui coix, sinó que penja d’un fil” per “la irresponsabilitat tècnica i política” del ministre de Finances, Ferran Mirapeix, en lligar, va explicar, els comptes públics a una llei d’acompanyament que no és més que una llei ordinària, va aclarir Bartumeu, i que no es votarà pel Consell General fins a l’obertura del nou període de sessions al mes de març. Bartumeu va reafirmar la posició del PS que el pressupost per a aquest any “preveu ingressos que no hi han”.

pdf3.jpg