El PS ultima la segona fase de la proposta de relacions amb Europa

Autor:
Font:
Publicat el: 8 de Gener de 2008

el Periodic 

Enric Guinart

El president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va avançar ahir que durant aquest any es presentarà a la societat civil la segona fase de la proposta dels socialdemòcrates relativa a les relacions que hauria de mantenir Andorra amb Europa.

Així, Bartumeu va explicar que el text està quasi enllestit i configurarà un dels “dos pilars de l’Alternativa del Govern nou que estem preparant”. En aquest sentit, el cap de l’Alternativa va assenyalar, d’una banda, que “volem reforçar la proposta d’embrancament amb les institucions europees”, i, de l’altra, la principal novetat de l’aposta que fa el PS en aquesta matèria “serà insistir que més enllà de tants discursos que es vol fer sobre la globalització, nosaltres entenem que hem d’estar en l’europeïtzació” i “si volem tenir futur, només el podem tenir en el marc i dins d’uns estrets lligams amb la Unió Europea”, va afegir-hi. I sense deixar de banda el treball en qüestió, el polític de la capital va ressenyar que la citada proposta molt probablement es basarà en la nova fórmula que ha sorgit a la Unió Europa sota el nom “Tot menys les institucions” que es resumeix en el fet que “podem anar a assumir el cabal comunitari al conjunt de les quatre llibertats sense haver d’assumir allò que Andorra mai podria assumir, que és l’adhesió plena en el sentit institucional”. Tanmateix, el president del Grup Socialdemòcrata va destacar que en el treball del text en qüestió s’han mantingut reunions de treball, entre d’altres, amb gent de la banca, l’INAF, empresaris, la Cambra de Comerç, amb empresaris que tenen companyies tecnològiques punteres i que exporten a fora d’Andorra, o amb el mateix excap de Govern, Òscar Ribas.

D’altra banda, el segon pilar de l’actuació de l’Alternativa serà una nova proposta d’ordinació tributària que també es presentarà durant el 2008 i que buscarà reformular “tota aquesta mena de caos tributari que ha organitzat el Govern del senyor Pintat i fent una proposta global que sigui coherent i homologable amb Europa”.

I sobre la possibilitat que tots dos temes tornin a ser motiu de diàleg amb el cap de Govern, Bartumeu va ironitzar que “des del mes de setembre el senyor Albert Pintat està molt ocupat obrint cartes de dimissió i potser no té temps de telefonar al cap de l’oposició”.

pdf3.jpg