Maria Baró
Andorra es troba en una “democràcia amenaçada” i un “panorama desolador”, fruit de la política que està mantenint el Govern liberal d’Albert Pintat, segons va manifestar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu.
Bartumeu va oferir la primera compareixença de l’any davant dels mitjans de comunicació per analitzar l’actual situació política del país, així com les principals accions que emprendran els socialdemòcrates en el que Bartumeu qualifica d’”els darrers 11 mesos” de legislatura. El cap de l’oposició va carregar contra l’acció política del màxim responsable de l’executiu, que “no és ni coherent ni creïble”. D’aquesta manera, Bartumeu va fer una clara menció als últims esdeveniments que han sacsejat el gabinet ministerial, com “l’escàndol de l’Arxiu Nacional, on hem vist com es llancen els diners per la finestra” o la “manipulació de Pintat a la ràdio i televisió pública”. En aquest sentit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va reiterar l’existència de “dues andorres a dues velocitats diferents” i va indicar que els liberals han propiciat aquest “xoc frontal entre aquesta mena de política de nous rics”.
Per tal d’enfortir el seu paper com a alternativa de Govern de cara a les properes eleccions generals, els socialdemòcrates aposten per reforçar el control a l’executiu, treballar per apropar Andorra a les institucions europees i crear una nova ordenació tributària que refundi l’actual.
Quant a les iniciatives de control al Govern, que es tradueixen en les preguntes dels consellers generals, els socialdemòcrates se centraran en la “manipulació de la ràdio i televisió pública, la despesa de funcionament i les relacions del Govern amb empreses financeres estrangeres”.
LA RELACIÓ AMB EUROPA
Durant aquests propers mesos també es presentarà públicament “el segon pilar de les relacions amb Europa”. És a dir, el model que proposen els socialdemòcrates per tal d’apropar Andorra a les institucions de la Unió Europea i que passa per un acord d’associació. En aquesta segona fase de treball, l’oposició advoca per una “proposta d’embrancament a les institucions europees”. I és que Bartumeu es va mostrar convençut que Andorra pot “assumir el cabdal comunitari” lluny de la plena adhesió a la Unió Europea. Alhora, el cap de l’oposició també va recordar que des del seu grup “entenem que hem d’estar en l’europeïtzació com a entorn natural d’Andorra, i no a Llatinoamèrica perquè, sense un marc de lligams amb Europa, Andorra no té futur”.
Aquesta segona fase de les relacions amb Europa ha disposat d’un treball de camp dels assessors del grup parlamentari socialdemòcrata que l’any passat van copsar l’opinió dels agents econòmics del país, d’alguns membres de l’INAF i de professionals del sector bancari andorrà. Així, els socialdemòcrates també mantenen una “línia de diàleg oberta” amb l’excap de Govern, Óscar Ribas.
Respecte a la converses entre Pintat i Bartumeu sobre el futur d’Andorra dins del context europeu, el cap de l’oposició va indicar que es troben en un punt mort des del mes de setembre i va assegurar que el cap de Govern “està massa ocupat obrint cartes de dimissió”.
PRESSUPOSTOS 2008
D’altra banda, el cap de l’oposició també va parlar sobre el Consell General d’aquest dijous, en què es procedirà a la votació dels pressupostos. Un Consell General que “ja està dat i beneït, després de l’aliança del grup liberal i CDA+S21”, va afirmar Bartumeu. Tanmateix, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va reiterar que “aquest pressupost no és que estigui coix, està penjant d’un fil”, i va apuntar que, si els comptes generals de l’Estat “arriben tard, és perquè el senyor Pintat no s’havia pogut posar d’acord amb el CDA”.
“Trist espectacle”
Amb aquest qualificatiu valorava ahir el cap de l’oposició el paper del ministre Portaveu, de Cultura, Ensenyament Superior i Turisme, Juli Minoves, en l’afer de l’Arxiu Nacional. I és que Bartumeu va assegurar que les despeses de Minoves “en viatges a primera classe i estudis són de dos milions d’euros”. Per aquest motiu, els socialdemòcrates ja preparen una sèrie de preguntes de control a l’executiu.