MÉS CONTROL A LES BEQUES

Autor: DAMIÁN SANCHO
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 de Gener de 2011

Arriba un nou any i en un moment de propòsits de canvi per al 2011, en el món de l’esport s’ha produït una novetat pel que fa a les beques d’alt rendiment (ARA).

La secretaria d’Estat d’Esports va enviar els últims dies de desembre la notificació que hi haurà un nou mètode de seguiment dels competidors que reben una ajuda econòmica amb les beques ARA, entre setembre del 2010 i agost del 2011, a les federacions esportives que tenen competidors dins del programa.

La novetat serà que des del Govern es vol realitzar un seguiment més exhaustiu de l’activitat dels esportistes. Fins ara s’atorgaven les beques i en finalitzar el cicle es demanaven els resultats per estudiar si s’havien assolit les fites demanades. Amb la nova programació, es realitzaran diferents trobades durant la temporada per part del departament d’Esports amb les parts que reben les ajudes. “Abans hi havia un formulari de seguiment d’objectius i ara la idea és fer més reunions i també parlar amb els esportistes”, comenta Carles Visa, director tècnic de la Federació Andorrana d’Esquí, l’entitat que més competidors té en aquesta edició de les beques ARA, amb sis en el programa olímpic i tres en el de joves promeses.

Les entitats van tenir una acceptació positiva del nou format de seguiment, i què més que posar pressió als esportistes com a motivació. Aitor Osorio, president de la Federació de Natació, va indicar que “el canvi és que es controlen més els diners. Està bé, perquè són uns diners que surten de l’erari públic i s’han de presentar uns resultats”. A banda de l’esquí, la natació és l’altre esport present en el programa olímpic de les ajudes, amb Hocine Haciane. En el mateix sentit que Osorio es va mostrar Carlo Ferrari, director tècnic de la Federació de Muntanyisme. “Volen tenir més a prop els esportistes i les federacions. Veig bé que hi hagi més feedback, i els esportistes veuen que es fa un seguiment del treball que estan fent.” Ferrari hi va afegir que durant aquest mes ja tindrà lloc una reunió en què es tractaran temes com ara els entrenaments, les competicions i com va la preparació. “Després ja arribaran els resultats, i si un no assoleix els objectius de la temporada, la beca baixarà, i si millora augmentarà.”

Les primeres trobades es duran a terme durant les setmanes vinents i està previst que s’expliqui en què consistirà el seguiment. Després es preveu que n’hi hagi una altra ja avançat l’any, a l’abril o al maig, i una altra al final de la temporada, a l’agost o al setembre. Amb aquesta organització hi hauria un seguiment cada quatre mesos. “Quan arribi el dia, convocarem els atletes i ens informaren de com serà. Fins ara no s’havia fet i el que es vol fer és saber si els diners estan ben empleats”, indica Ignasi Villamayor, de la Federació Andorrana d’Atletisme. La idea que arriba a les entitats és que es vol evitar algun cas en què no hi ha coneixement de l’activitat que fan els esportistes durant la temporada. En aquest cicle de beques, hi ha un total de 42 esportistes procedents de 14 federacions, i es reparteixen 244.500 euros del total de 299.100 euros que hi ha per a la temporada –la resta és per al programa Esquí Estudi i quatre entrenadors del programa olímpic–. Ara als esportistes només els queda demostrar, més sovint que abans, el treball diari.

pdf3.jpg