El tabac només s’apujarà 29 cèntims

Autor: ALEIX TUGAS / TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 de Gener de 2011

La rectificació de l’executiu serà de més de la meitat del que havia previst en un primer moment. El preu del paquet de tabac no s’apujarà 83 cèntims, tal com s’havia anunciat. L’increment serà només de 29 cèntims. Aquest serà el mateix increment que hi haurà en el tabac picat, tret del cas que sigui per a pipa, ja que la pujada serà de 34 cèntims.

En tot cas, la rebaixa és “prou substancial”, segons el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé.

El canvi en les xifres del projecte de llei per apujar els impostos sobre el tabac va ser acordat ahir pel consell de ministres. Bartolomé va explicar que el criteri seguit per arribar a la modificació era “el diàleg” i “els contactes” que el Govern ha anat mantenint des que es va anunciar la mesura “amb colliters, fabricants i comerciants”. “A la llum de les noves informacions s’ha optat per rebaixar la pressió fiscal sobre aquest producte que s’havia pensat al principi”, va explicar. El portaveu va precisar que la llei, si s’aprova, suposarà per a l’Estat uns ingressos de 27 milions més, en lloc dels 65 que es calculaven amb la primera proposta.

Bartolomé també va informar que no s’havien “rebut pressions de cap mena”, però sí que s’havia mirat de recollir “una opinió al més àmplia possible”. La conclusió de l’executiu va ser que el sector del tabac tenia “arguments de sobra, que es podien entendre”.

El projecte entrarà a Sindicatura demà mateix, per la via d’urgència. Bartolomé va mostrar-se confiat que el Consell General hi donarà el vistiplau, ja que “està plantejat amb les condicions adients” i suposa “una nova font d’ingressos per a l’Estat”, sense que es trenqui el diferencial de preu amb Espanya. El portaveu va precisar que es quedaria al voltant del 44 per cent, molt similar al de fins ara si es tenen en compte les darreres pujades d’aquest producte a l’Estat veí.

BONA ACCEPTACIÓ DEL COMERÇ

Els comerciants van explicar que, si bé “un increment sempre és un increment”, la nova xifra que es proposava des de l’executiu era “molt més raonable” que el que s’havia dit des d’un primer moment. El comerciant de tabac Toni Armengol va explicar que es tractava d’una bona notícia per al sector, i que “la primera proposta devia ser, senzillament, per temptejar el mercat”. Armengol va dir que la pujada de 29 cèntims era “si fa o no fa equiparable a les que hi ha hagut a Espanya”, i va assegurar que els comerciants estaven satisfets amb la decisió. “Cal felicitar el Govern perquè ha sabut escoltar”, va declarar.

Bartolomé va recordar que l’entrada en vigor del nou impost responia a una voluntat d’evitar “que es faci un ús fraudulent o de contraban” per les diferències de preu en aquest producte, “amb Espanya i sobretot amb França”. No obstant això, va precisar que el Govern no vol que deixi de ser “un producte important i estratègic per al comerç del país”.

pdf3.jpg