Si en circumstàncies normals no sempre és fàcil assegurar la viabilitat d’un projecte empresarial, en temps de crisi econòmica –tant llarga i dura com l’actual– qualsevol factor pot distorsionar la viabilitat d’una empresa. Andorra, per motius diferents, s’ha vist en determinats moments com un paradís de riquesa un qualsevol podia oferir un servei sense tenir excessives dificultats burocràtiques i legals.
Però els diners no emanen de qualsevol lloc i les demandes de treballs cal anar a buscar-les perquè les empreses ja no tenen feina de sobre. En els darrers temps s’ha incidit en un aspecte que fins no fa gaire era desapercebut, com és l’intrusisme, una pràctica deslleial i il·legal.
El passat 15 15 d’octubre va entrar en funcionament el Centre d’Atenció contra l’intrusisme (CACI), un servei adreçat a tots els ciutadans i a les empreses que vulguin denunciar casos d’intrusisme i de competència deslleial. Per a garantir aquest servei, l’Executiu ha posat a disposició de la societat un espai d’atenció presencial a la segona planta de l’edifici administratiu Prat del Rull, dins del departament de Comerç. També s’ha obert un número de telèfon gratuït i una adreça de correu electrònic, intrusisme@andorra.ad . El nou servei funciona les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, i totes les demandes es fan de forma confidencial i privada.
La dissuasió i, perquè no la sanció, es converteixen sovint en les millors eines per a aquells que es neguen a entendre que les lleis i les normes estan per complir-les, perquè tothom competeixi amb les mateixes possibilitat i també per garantir el servei que reben els clients. I és que en poc més de dos mesos el CACI ha detectat 67 casos d’intrusisme, una xifra gens menyspreable que demostra que la col·laboració ciutadana és essencial per evitar aquesta mena d’actuacions. Els casos més habituals d’intrusisme, segons aquestes primeres deteccions, corresponen a empreses estrangeres que fan activitats com a petites obres de reforma, muntatge o transport intern, així com particulars i empreses del país que fan competència deslleial en l’àmbit dels serveis.
Com es pot comprovar, no sempre es tracta de crear un cos d’inspectors especialitzats, sinó que el treball comú entre l’Administració i la societat civil pot aconseguir resultats extraordinaris quan hi ha convicció i voluntat d’acabar amb les pràctiques il·legals i defensar les empreses que actuen correctament i que aporten riquesa al conjunt del país. És per aquí per on es comença a eradicar el problema.