El Govern revisarà a la baixa l’increment del preu del tabac

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 de Desembre de 2010

El Consell de Ministres ha acordat aturar l’entrada a tràmit parlamentari del projecte de llei de modificació dels impostos especials aprovat la setmana passada i que havia de suposar un increment de 83 cèntims d’euro per paquet de tabac, per revisar aquest increment a la baixa.

Els motius de la decisió són els contactes que durant l’última setmana s’han mantingut amb comerciants, colliters i fabricants del tabac, que han portat a revisar l’increment previst inicialment per «no ofegar l’activitat comercial» i mantenir un diferencial de preus amb els països veïns que sigui competitiu, sense oblidar tampoc l’objectiu de lluitar contra les activitats de contraban. Amb aquesta decisió, el Govern pretén «tranquil·litzar el sector», tal com va indicar ahir el portaveu de l’Executiu, Bruno Bartolomé.

Bartolomé va explicar, així mateix, que el projecte de llei aprovat dimecres passat era «un projecte indicatiu de màxims» i que les noves xifres es presentaran la setmana vinent. D’aquesta manera, quan el projecte de llei es presenti a tràmit parlamentari, l’actual període de sessions del Consell General haurà finalitzat i les noves disposicions no podran entrar en vigor al gener, tal com es pretenia en un primer moment.

El Govern ha decidit revisar la pujada d’impostos sobre el tabac anunciada la setmana passada i que implicava incrementar 0,83 euros cada paquet i duplicar el preu del tabac de picadura.

El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va confirmar que la decisió es va prendre ahir mateix, en el decurs de la reunió setmanal del Consell de Ministres i després que el cap de Govern i diversos ministres, un cop aprovat la setmana passada el projecte de llei, hagin mantingut diverses reunions amb els representants del sector. És a partir d’aquests contactes i a la llum del que exposava el sector que l’Executiu s’ha adonat que «convenia tenir en compte nous elements».

Així, finalment, el Govern liderat per Jaume Bartumeu ha optat per «ser més prudents i tenir en compte les opinions del sector». Bartolomé va puntualitzar que, tot i que no es farà un increment tan elevat, els objectius inicials es compliran igual, és a dir, es procurarà mantenir el diferencial de preus, de manera que el sector tabaquer del país no es vegi perjudicat amb aquesta decisió, però sense renunciar a la lluita contra les xarxes de contraban –quan el diferencial és molt gran, es constata un augment del contraban d’aquest producte.

Una de les incògnites que no es resoldran fins la setmana vinent és si l’increment serà el mateix tant per al tabac ros com per al tabac negre. El projecte inicial preveia, efectivament, que tots els paquets de tabac s’encarissin per igual, passant d’un preu mitjà de 2,18 euros a 3,01 euros.

La mesura afectava de manera més exagerada el tabac per a pipa o de picadura (per fer cigarretes amb paper de fumar), ja que l’augment del preu s’havia fixat en un 94%. O sigui, si abans el sac de 50 grams costava 2,19 euros, havia de passar a costar 4,50 euros. El preu dels cigars, en canvi, no estava previst que variés.

Ahir Bartolomé no va voler avançar ni xifres ni tan sols si l’increment que finalment s’acordarà guardarà unes proporcions similars.

Col·legi d’economistes / El Consell de Ministres celebrat aquest dimarts va aprovar també el projecte de llei de creació del Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra. Amb aquest text es dóna continuïtat al procés de creació formal, i segons la legislació vigent, dels diferents col·legis professionals, amb l’objectiu d’ordenar i regular els col·lectius de professionals liberals que exerceixen al país.

De fet, com a entitat que aplega els economistes del Principat, el Col·legi d’Economistes existeix des de l’any 1991. Ara bé, des de final de la dècada dels 90, el col·legi lluita per recuperar l’oficialitat –perduda en aquella època per la inexistència d’una llei de col·legis professionals que emparés la seva activitat.

pdf3.jpg