El Govern ha avalat fins ara 22 empreses que s’han acollit al programa de finançament privilegiat, que es va posar en funcionament al març dotat amb 12,5 milions d’euros, amb un import total concedit de 2,2 milions d’euros, segons van informar ahir des de l’executiu, d’on van destacar “el bon funcionament” del programa malgrat “el difícil escenari econòmic i els seus efectes negatius en les empreses i les noves iniciatives empresarials”.
I és que fins ara un total de 51 empresaris han formalitzat les tramitacions administratives per poder-se acollir al programa destinat al finançament privilegiat d’empreses i negoci de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors, i han dipositat les sol·licituds i els seus projectes de negoci al servei de tràmits del Govern. Un cop entregats, segons es va recordar des de l’executiu, aquests projectes són objecte d’avaluació per part de la comissió mixta, constituïda a tal efecte.
Concretament, 22 sol·licituds han estat valorades favorablement per la comissió mixta, per un import total concedit de 2.209.280 euros. La majoria dels beneficiaris d’aquestes ajudes del programa de finançament preferent ja han formalitzat les corresponents operacions de crèdit a les entitats bancàries de la seva elecció.
D’altra banda, la comissió ha denegat vint sol·licituds de finançament privilegiat. El motiu més freqüent de denegació de les peticions consisteix en el fet que molts projectes d’empresa, pel que fa a la tipologia, no compleixen les condicions ni els requisits establerts en la normativa que regeix el programa, especialment pel que fa al seu grau d’innovació o als elements que en determinen la viabilitat.
Respecte a la resta dels projectes presentats, estan en curs d’avaluació. En aquest sentit, des de l’executiu es va remarcar que la comissió mixta, participada per membres de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, la societat pública Andorra Desenvolupament i Inversió, l’Associació de Bancs d’Andorra i del Govern, es reuneix “cada setmana” per “agilitar al màxim el procés d’avaluació” per a la concessió dels préstecs i l’accés a la inversió per al desenvolupament de les activitats econòmiques i empresarials previstes en aquests projectes.
Així mateix, des de l’executiu es va destacar que darrerament s’ha detectat una evolució positiva pel que fa a l’aspecte formal i de fons en la presentació dels projectes de negoci, que contenen cada cap cop més detalladament la informació necessària relativa al pla de negoci, fet que permet a la comissió determinar més ràpidament una decisió respecte d’això.
Així, la gran majoria dels projectes presentats preveuen la creació d’un nou negoci i el desenvolupament d’activitats innovadores o pioneres al Principat d’Andorra. Igualment, s’ha presentat projectes emprenedors, que pretenen arriscar mitjançant l’oferta de nous productes i serveis.
Finalment, l’executiu destaca la “bona acollida” i “l’interès creixent” per aquesta iniciativa de suport a nous models d’empreses i negocis que ofereixen productes innovadors.