L’acord monetari passa per Descarrega

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 28 de Desembre de 2010

Si ja no ho havia fet fins ara, l’encara directora general del ministeri d’Afers Exteriors, Eva Descarrega, haurà de prémer d’allò més l’accelerador de les relacions amb la Unió Europea (UE) a partir de l’any que està a apunt d’iniciar-se.

I s’haurà de centrar, més que mai, en l’acord monetari. És el principal repte de la nova ambaixadora, entre altres llocs, davant de Brussel·les. Descarrega va jurar ahir com a diplomàtica. I torna en una seu on aquesta llicenciada en ciències polítiques i sociologia ja havia exercit, com a primera secretària, del 1997 al 2001. Hi torna com a primera espasa. I amb “l’objectiu d’assolir el millor acord possible per a Andorra”. El repte se’l va imposar ella mateixa després de jurar davant la Constitució i el cap de Govern, un Jaume Bartumeu que va ser especialment elogiós amb la nova ambaixadora. La va titllar de “bona professional”, va explicar que “fa moltes hores” i va agrair que s’hagués deixat convèncer d’ocupar una ambaixada en una plaça “clau” no només per al Govern actual. També per al conjunt de “la política exterior del país”.

Sense voler “menystenir” les altres legacions diplomàtiques, la de Brussel·les “és especialment important i més en aquests moments”, va deixar clar un Jaume Bartumeu que va assegurar que en la seu de la UE “s’hi està jugant avui el futur d’Andorra”. El màxim responsable de l’executiu, que va recordar que tots els professionals que treballen al ministeri d’Exteriors tenen assumit que en qualsevol moment poden haver de deixar “la capital” per anar a ocupar càrrecs en alguna ambaixada, va explicar que no ha rebut resposta del comissari europeu d’Afers Econòmics, Olli Rehn, en relació amb la carta enviada per Bartumeu en què li comunicava la decisió del Principat de dur a bon port les negociacions obertes sobre un acord en matèria monetària amb la UE. Bartumeu va exposar que no serà fins després de Reis, quan Descarrega ja s’hagi incorporat plenament a Brussel·les, que els contactes es reprendran i s’activaran molt notablement. La nova ambaixadora està plenament al corrent dels dossiers. I afronta el nou càrrec “amb molta il·lusió i moltes ganes de treballar”. “És un honor poder assumir aquesta missió en un moment tan important.”

pdf3.jpg