Òscar Ribas apunta el 2017 per aplicar l’acord monetari

Autor: ALEIX TUGAS / TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 26 de Desembre de 2010

L’ambaixador davant la Unió Europea, Òscar Ribas, va explicar ahir que el calendari d’aplicació que preveu el Govern per a l’acord monetari amb la UE hauria d’acabar al voltant del 2017. Així ho va manifestar en una entrevista que va concedir a AD Ràdio, al programa El Matinari, amb Xavier Mujal.

Ribas va assegurar que ho afirmava a títol individual, però que era “l’opció lògica”, degut a una directiva dels estats membres de la Unió Europea que els obliga a eliminar el secret bancari entre ells. L’aplicació d’aquesta directiva ha d’estar enllestida, precisament, el 2017.

L’ambaixador i excap de Govern va manifestar que “fa cosa d’un mes els estats membres van acordar entre ells un nou calendari sobre dades bancàries, que entrarà en vigor de manera esglaonada”, i va assenyalar que “sembla raonable pensar que la data límit per als acords monetaris sigui la mateixa”.

El calendari previst per la UE per a l’acord s’articula entre els exercicis del 2011, el 2013 i el 2015, segons va explicar dijous el cap de Govern. No obstant això, ja aleshores Bartumeu va manifestar que la intenció de l’executiu era “retardar bastant el calendari”, posant fins i tot en dubte la signatura si els interlocutors no acceptaven aquesta premissa.

“PROU D’ALARMISME”

Ribas va defensar de manera ferma i inequívoca els plantejaments de l’executiu sobre la necessitat de tancar l’acord, i va advertir que les conseqüències de no signar-lo podrien ser importants per al país. “Si els microestats no ens acomodem a la situació de la UE no hi haurà solució al conflicte”, va afirmar Ribas. També va assegurar que subscrivia “paraula per paraula” tot el discurs del cap de Govern al Consell General, i va considerar injustificat l’alarmisme que es fa des d’alguns sectors sobre la signatura del conveni.

“Si no acceptem ara la legislació vigent, n’haurem d’encaixar una de més extensa en el futur, forçosament”, va assenyalar l’excap de Govern. A més, va posar en relleu que amb el model econòmic actual “no sobreviurem”, i que el país necessita “de manera imperiosa la inversió estrangera”, que passa necessàriament per l’embrancament amb Europa. A banda, Ribas va recordar que si en cap moment Andorra fa cap petició a Brussel·les (com un nou acord comercial) comportarà “acceptar aquesta legislació”.

Sobre l’encunyament de moneda, Ribas va manifestar que era “totalment anecdòtic”, ja que, de fet, la unió només permetria emissions limitades “de moneda i no de bitllets”, que tindrien “un valor de col·leccionisme”

“A la carta no hi ha cap secret”

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha reiterat que en la carta que el Principat ha enviat al comissari europeu d’Afers Econòmics, Olli Rehn, en què Andorra es compromet a tancar la negociació monetària, “no hi ha cap secret”. Bartumeu va assegurar que no hi ha cap rerefons anòmal en el fet que no hagi volgut lliurar el document als grups de l’oposició, negativa que va suposar que els parlamentaris de CR i d’ApC acabessin abandonant la sala del Consell General abans que finalitzés la compareixença del màxim responsable de l’executiu per donar explicacions de la decisió governamental. Per a Bartumeu l’única explicació és que “no tinc el costum de fer públiques les cartes que formen part d’una negociació oberta”. El cap de Govern va assegurar que “ni jo ni ningú del meu equip” no havia filtrat la carta.

pdf3.jpg