La cambra aprova el primer marc legislatiu d’horaris comercials

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Desembre de 2010

El Consell va aprovar també la Llei d’horaris comercials amb els vots a favor dels grups socialdemòcrata i d’ApC i l’abstenció dels consellers reformistes. Es tracta del primer text amb rang de llei que regula aquesta matèria i sobre el qual s’hauran de regir els decrets anuals del Govern.

La nova Llei, presentada pel grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, estableix en un màxim de 109 els dies que es podrà tancar a les 21 hores i es marca que els treballadors dels comerços hauran de disposar d’un mínim de 10 diumenges lliures.

Nomen va agrair les «constructives esmenes» presentades pels socialdemòcrates, que han ajudat a millorar «molt» el text. El conseller va comentar que la Llei permet obrir fins a les 21 hores un màxim de 57 dies l’any, sumats als 52 dissabtes tradicionalment establers. Aquest horari podria canviar en cas d’arribar un acord en un conveni col·lectiu. A més, va dir que les benzineres podran obrir 24 hores en cas que paguin 20 euros per metre quadrat. La possibilitat d’exercir l’obertura permanentment també la podran exercir altres comerços, sempre que hi hagi un conveni col·lectiu. A més, la legislació estableix el dia 1 de maig com a festiu i marca en 10 el nombre mínim de diumenges lliures que han de disposar els treballadors dels comerços.

El representant del grup socialdemòcrata Jordi Cadena va considerar que la Llei no respon totalment al seu ideal però que dóna una seguretat al treballador. A més, va assegurar estar «satisfet» de les aportacions fetes. Per aquest motiu, els consellers socialdemòcrates van donar suport a la proposició.

Acceptació a mitges / Per la seva part, la consellera reformista Conxita Mora va assegurar que la Llei «no és prou flexible» sobretot «en un moment de crisi» com l’actual, i va ampliar que els horaris d’obertura i tancament són «massa restrictius» i que «no aporta les solucions» que l’economia necessita. D’altra banda, va comentar que si el descans dels treballadors és realment una prioritat, s’haurien d’haver regulat tots els sectors i s’hauria d’haver inclòs al Codi de relacions laborals. Malgrat això, va explicar que el text repara una situació de confusió que el Govern va causar amb l’acord amb la FACA. Per aquest motiu, el grup reformista va optar per l’abstenció en el moment de la votació a la cambra.

El Govern va afirmar dimecres, després de la sessió del Consell de ministres, que la proposta de l’Executiu serà la de permetre el tancament a les 21.00 hores un total de 102 dies. Aquest fet serà, doncs, conseqüent amb l’articulat aprovat ahir al Consell General, que ja va ser anunciat la setmana passada després que PS i ApC assumissin l’acord en el sí de la Comissió legislativa d’Economia, presidida pel líder d’ApC al temps que impulsor de la proposta, Eusebi Nomen.

pdf3.jpg