L’oposició fulmina l’ajut per a les llars d’infants i el ‘pla renove’ de vehicles

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Desembre de 2010

Ni guarderies, ni pla renove, ni pagament a 55 dies als proveïdors del Govern. Les mesures estrella contra la crisi no han prosperat. Els vots de Coalició Reformista i Andorra pel Canvi van impedir que passessin tres punts fonamentals de la llei per a la promoció de l’activitat econòmica, probablement els tres que afectaven un major nombre de persones, tal com reconeixia el mateix ministre Pere López.

De fet, dels 36 articles que conformaven la llei només en van quedar fora quatre, a banda d’una disposició addicional i una altra de derogatòria. Però el debat dividit en dotze blocs va ser intens, i els grups de l’oposició ho van considerar una constatació més que el Govern “està esgotat”.

Andorra pel Canvi es va mantenir ferm en el plantejament de votar negativament qualsevol mesura que contribuís a generar nou endeutament. En el cas del pla renove per retirar del parc automobilístic els vehicles més contaminants, a més, va argumentar que una de les mesures penalitzava fiscalment aquells que tenien un vehicle massa antic, concretament, amb un 50 per cent més de l’impost de circulació. De fet, aquest va ser el mateix argument que va fer servir el grup reformista per impedir l’aprovació de l’article.

Un altre punt força esperat era l’ajut per a les famílies que porten infants a la guarderia, i que atorgava un descompte de fins a 75 euros per nen. L’increment del dèficit que hauria implicat aquesta mesura hauria estat d’un milió d’euros, i per això ApC hi va votar en contra. Coalició Reformista, a més, va argumentar que calia classificar les famílies per donar l’ajut als més necessitats. La consellera del PS Mariona González va defensar que la subvenció havia de ser universal. Finalment, el tercer punt polèmic va ser el del pagament als proveïdors del Govern en un màxim de 55 dies, que redueix en cinc dies el termini actual. En aquest cas, la mesura anava acompanyada d’un crèdit extraordinari de 37 milions d’euros, que tant CR com ApC van trobar “injustificat”.

Fonts del Partit Socialdemòcrata van explicar al final de la sessió que estaven totalment sorpresos pel resultat de la sessió, ja que CR s’havia abstingut en el treball en comissió en algunes de les mesures, i posteriorment al ple hi van votar en contra.

pdf3.jpg