El Consell General aprova la primera llei d’horaris comercials amb l’oposició de CR

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 17 de Desembre de 2010

El Consell General va aprovar ahir la primera llei d’horaris comercials. Estableix el primer marc legislatiu, ja que fins ara s’havien regulat per decret.

El text va obtenir el recolzament dels consellers dels grups parlamentaris socialdemòcrata i d’Andorra pel Canvi, que va ser qui va presentar la proposició al juny.

Aquesta llei obre la porta a la llibertat d’horaris comercials, sempre que es negociïn convenis col·lectius empresarials i es satisfaci un nou impost. Igualment, promou la negociació de convenis col·lectius sectorials per tal d’ampliar el nombre de dies en què els comerços puguin tancar a les nou del vespre, i també per establir els diumenges de descans, que la llei ja marca un mínim de deu. El text preveu el tancament a les nou del vespre dels 52 dissabtes i fins a un màxim de 57 dies més, que s’establirien per reglament anualment en funció de les festivitats.

El text va tenir el vot contrari del grup parlamentari reformista, que va argumentar que el text limitava la llibertat d’empresa i que caldria permetre que en tots els casos es pogués establir els horaris i els dies de descans per conveni d’empresa.

Unanimitat

El ple de la cambra va aprovar, amb el suport de tots els consellers, la reforma del Codi Penal per la qual des de la primera agressió en l’àmbit domèstic es considerarà delicte. La modificació, consensuada i presentada per les tres formacions, suprimeix el límit de l’habitualitat, tal com va ressaltar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i s’espera que tingui un efecte dissuasiu i preventiu de la violència domèstica.

El consens també va lluir en els exàmens de les lleis de la Creu Roja i del voluntariat. En ambdós textos es va subratllar que aportaven seguretat jurídica i un reconeixement a la tasca del voluntariat, «que està cridat a jugar un paper cada cop més important », en paraules del conseller d’Andorra pel Canvi, Carles Ensenyat.

Fent història

Ahir es va escriure un nou capítol de la història de la democràcia andorrana. El Consell General va prendre en consideració la primera Iniciativa Legislativa Popular. Es tracta de la proposició de llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental, impulsada des del programa Ningú és perfecte de Cadena Pirenaica, que pretén regular el consum de tabac en espais públics. La conductora i responsable del programa, Noemí Rodríguez, es va mostrar molt satisfeta pel recolzament obtingut per part de tots els grups parlamentaris i va agrair que tant socialdemòcrates com reformistes es posicionessin en favor del contingut del text –que ahir no es debatia–, malgrat les reserves formulades sobretot pels reformistes, que van apuntar que caldrà tenir en compte la tradició de cultiu de tabac del país. En relació a la possibilitat que la proposició decaigui en cas d’un avançament més que probable de la convocatòria electoral, ApC es va comprometre a recuperar el text i presentar-lo de nou a la següent legislatura.

Drets socials

Un dels moments en els quals es podria dir que hi va haver més tensió va ser durant el debat de la presa en consideració de les proposicions de llei de llibertat sindical i de modificació del Codi de Relacions Laborals. El conseller reformista Jaume Serra va acusar el Govern i el grup parlamentari socialdemòcrata de fer «màrqueting sindical» i de tenir pressa per «complir l’expedient». En aquest sentit, va lamentar que es demanés la tramitació amb caràcter d’urgència i alhora es volgués que el seu grup treballés en aquest text i va constatar que els altres dos grups les han treballat durant 18 mesos i a ells se’ls demana que ho facin amb set dies i mig. Una «curiosa simetria de tracte», va ironitzar. D’altra banda, també va criticar que el Govern actuï com a «agent social», sense atendre les demandes empresarials.

També es va viure certa tensió entre els dos grups que van presentar les proposicions, ja que mentre els socialdemòcrates defensen la urgència d’aprovar els textos, ApC anuncia que demanarà les pròrrogues necessàries per tal de treballar-los i assolir la unanimitat. El president d’aquest darrer grup, Eusebi Nomen, va intervenir per «posar serenor » –comentari que va fer esclatar el riure de consellers i públic– i argumentar que després que Bartumeu digués que hi ha temes prioritaris pel Govern, que es volen treballar abans de convocar eleccions.

Promoció econòmica

Els consellers van començar també el debat de la llei de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, i de racionalització i d’optimització dels recursos de l’Administració. Aquest va ser un altre dels moments tensos, que de ben segur continuarà aquest matí. Ahir es van debatre les quatre reserves d’esmena presentades pels reformistes i un primer bloc d’articles. El fraccionament del pagament d’impostos i tributs, la limitació de les hores extra i la congelació de la despesa de funcionament de l’Administració van enfrontar reformistes i socialdemòcrates. Els reformistes van posar en relleu algunes contradiccions dels socialdemòcrates en aquests àmbits, aprovant les mesures quan es tractava una proposta d’acord fa uns mesos, i rebutjant-les ara.

pdf3.jpg