El Govern admet que el préstec amb Crédit Agricole s’haurà de renovar per un any més

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 16 de Desembre de 2010

El Govern va exposar ahir nous detalls relatius a l’operació de finançament tancada dimecres amb Crédit Agricole. A més de recordar que és un préstec per un import de 150 milions d’euros amb venciment a un any, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va explicar que l’acord inclou una clàusula de renovació per un any més amb un preavís de 40 dies.

En aquest sentit, va reconèixer estar «convençut que s’haurà de renovar». La renovació, però, serà en «termes equivalents», va tranquil·litzar López.

Els 150 milions del préstec serviran per substituir part del deute que es té contractat de manera sindicada a les entitats bancàries andorranes en forma de pòlissa de crèdit. Així, López va insistir que no es tracta de nou endeutament. Els interessos del préstec es fixaran amb l’euríbor a sis mesos –fixat ahir en l’1,25– més el diferencial establert pel ràting d’Andorra com a país, que és del tipus A i es xifra en el 0,8. Així, el cost de l’operació se situaria en el 2,054%, segons va exposar el ministre, que va afegir que el pagament es farà de forma semestral. En aquest àmbit, i lligat a la més que possible renovació del préstec, López va comentar que una variació del ràting d’Andorra no suposaria una diferència massa gran en el retorn del préstec, ja que el ràting A+ es situa al 0,7 i si es baixa a l’A- serà de 0,9. A part del cost, López va assegurar que «no hi ha cap garantia o aval ni contrapartida» en l’operació.

El titular d’Economia i Finances va qualificar «d’excel·lents» les condicions del préstec, que es va signar després de negociar amb diferents entitats financeres franceses amb què va oferir les condicions més avantatjoses, segons va explicar López. Malgrat això, el cost d’aquest crèdit serà més alt que el que tenen les pòlisses de crèdit contractades a l’actualitat, que tenen un cost de l’euríbor més un 0,25. El ministre va justificar el canvi assegurant que «el Govern estava obligat a normalitzar la situació de l’endeutament», que va assegurar era «insostenible » com a conseqüència de l’alta concentració en la banca andorrana. Igualment, va assegurar que el diferencial del cost del deute «no suposa cap daltabaix» i «en cap cas suposa tres o quatre vegades més», com havien denunciat des de les files reformistes en una sessió del Consell General.

El ministre responsable de les Finances va afirmar que aquesta operació, igual que l’emissió de lletres del tresor, «és un èxit» i suposa, «novament, un missatge de confiança i normalitat a nivell internacional». Una operació de la qual en surt «reforçat» el Govern, però també el país i el seu sistema financer.

Les «molt i molt bones» condicions del préstec aconseguides, López les atribueix, en primer lloc a les bones relacions que manté Andorra amb França i els compromisos adoptats i complerts amb aquest país; al «bon treball diplomàtic», encapçalat per l’ambaixador resident a França Julià Vila, que va ser l’encarregat de signar l’acord per obtenir el préstec i al «bon treball dels tècnics» del departament de Finances.

L’operació contractada amb Crédit Agricole, que tindrà data del 20 de desembre i valor del 22, juntament amb l’emissió de lletres del tresor, permet reduir en un 54% sobre el total de pòlisses de crèdit formalitzades, i suposa el refinançament del 34% del total de l’endeutament.

pdf3.jpg