Bartumeu obre la porta a celebrar una doble convocatòria electoral al desembre de 2011

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 14 de Desembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va obrir la porta ahir a la possibilitat de fer una doble convocatòria electoral al desembre vinent. És a dir, aprofitar els comicis comunals per també decidir la composició del futur Consell General. Així, «el Govern renova la voluntat de treballar fins a l’últim minut per defensar els interessos del país», tal com va resumir el portaveu de l’Executiu, Bruno Bartolomé.

El full de ruta plantejat uns mesos enrere segueix vigent, segons el Govern i, vist que hi ha possibilitats d’arribar a acords amb el principal grup de l’oposició, Coalició Reformista, doncs Bartumeu vol intentar de totes totes arribar a un acord amb Joan Gabriel per garantir l’estabilitat necessària per no donar per acabada la legislatura. Bartumeu va assegurar estar obert a formar un govern de coalició –els interessos del país són prou importants per requerir «mesures excepcionals», va manifestar el portaveu– i va descartar, en principi, pactar amb el grup liderat per Eusebi Nomen. Al seu entendre, Andorra pel Canvi té una «actitud d’oposició radical a qualsevol plantejament que vingui del Govern». De totes maneres, no es tanca la porta que ApC se sumi als acords a què es pugui arribar amb CR.

Així doncs, «ha arribat l’hora de la veritat i de prendre decisions», va manifestar Bartolomé. Unes decisions que s’hauran de prendre amb el suport de, com a mínim, socialdemòcrates i reformistes en quatre eixos prioritaris. El cap de Govern confia que hi haurà «un acte de responsabilitat » i que s’aprovarà el pressupost pel 2011, any en què la Constitució andorrana arribarà a la majoria d’edat, i es podran tirar endavant les reformes necessàries.

La majoria d’edat comporta obligacions, va comentar Bartumeu, que les va situar en quatre eixos prioritaris: en l’àmbit econòmic, de l’Administració pública, educatiu i de les relacions amb la comunitat internacional. En l’eix econòmic, ja s’ha avançat notablement. «La gran reforma ha començat sortint de la llista grisa» de paradisos fiscals de l’OCDE, va comentar Bartumeu, i ha de continuar amb la reforma fiscal i tributària, que per l’Executiu està formada principalment pel «paquet de quatre lleis» –l’impost de societats, el de les activitats econòmiques, sobre la renda dels no residents i l’impost indirecte general, l’IVA–. Aquest paquet legislatiu és «indispensable » per caminar cap a més obertura econòmica, passant per la negociació dels convenis per evitar la doble imposició. En aquest sentit, Bartumeu va valorar positivament que a partir de l’any vinent l’escenari sigui diferent i es pugui avançar en la modificació de la legislació en matèria d’inversió estrangera.

Pel que fa a la reforma de l’Administració pública, el portaveu del Govern, i també secretari d’Estat d’Interior, va explicar que a finals d’aquesta setmana es presentaran les conclusions de la Taula de Treball d’aquest àmbit, que hauran de servir de base per a modificar la Llei de la Funció Pública. «Tindrem en compte les propostes i els suggeriments», va afirmar Bartolomé. En aquest camp, el cap de Govern creu «indispensable» avançar en la reforma, i articular el complement de jubilació dels treballadors públics –cal garantir la sostenibilitat, tal com va apuntar Bartolomé–, a més d’introduir el concepte de mobilitat. Aquest darrer entès en una doble direcció: interdepartamental en horitzontal, i en vertical. Segons el secretari d’Estat d’Interior, s’hauria d’anar cap a un cos més polivalent, i fins i tot es podria parlar de fer un cos únic, que permetés la mobilitat també entre comuns. Pel que fa a les reunions amb els cònsols, el cap de Govern va explicar que al gener continuaran parlant per establir un calendari i abordar també el tema de la funció pública comunal.

Del tercer eix, Bartumeu va constatar que «fa molts anys que es necessita un pla estratègic» de l’educació, i és una de les prioritats en què ja treballa el Ministeri corresponent. Segons va explicar, cal poder preveure les necessitats futures, i preparar els joves perquè puguin afrontar els reptes actuals i futurs.

Finalment, pel que fa a les relacions amb la Unió Europea, Bartumeu va reiterar que s’està en un punt en el qual cal decidir si avançar cap a unes relacions en positiu amb l’organització supranacional, o bé es fa un pas enrere i, a l’entendre del cap de l’Executiu, el 2011 ha de ser un any de «consolidació», i hi ha coses que «s’hauran de fer sí o sí».

Per tot plegat, el Govern entén que al país no li convenen ara unes eleccions i interrompre l’activitat. Això no vol dir, però, que «vulguem aguantar a peu i a cavall la legislatura», va manifestar Bartumeu, que va afegir que potser pels interessos del Partit Socialdemòcrata serien beneficioses, «però no ho farem».

pdf3.jpg