Les reformes tributària, educativa i de l’administració, eixos del 2011

Autor: PEPA GALLEGO
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 14 de Desembre de 2010

Mostrant-se confiat d’arribar a un acord, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va manifestar ahir que encara l’any vinent amb una proposta basada en quatre grans eixos. Una confiança que també trasllada a la necessària aprovació del pressupost del 2011 que opina que ha de ser «un acte de responsabilitat» de tots els grups polítics perquè el país tiri endavant.

La reforma tributària que permeti l’obertura a la inversió estrangera, la reforma de l’administració, i la reforma del sistema educatiu andorrà i la consolidació de les relacions amb Europa són els quatre pilars en els que el Govern vol centrar tots els esforços de cara a l’exercici vinent. Uns canvis que volen consolidar aquestes àrees en l’any en què es compleix la majoria d’edat de la Constitució.

18 ANYS DE LA CONSTITUCIÓ / Reafirmant que el full de ruta marcat per l’Executiu és el mateix que es va anunciar en setembre, el cap de Govern va voler deixar ben clar ahir, en el tradicional esmorzar de Nadal amb els periodistes, que cap calendari electoral marcarà l’acció prevista del govern. Així encara la majoria d’edat de la Constitució, com un any en què també s’ha d’arribar a la majoria d’edat econòmica, «amb una reforma que necessitem, sortint primer de la llista grisa de l’OCDE, i ara amb una reforma tributària i fiscal».

Els 18 anys de l’administració, s’han d’aconseguir segons el cap de Govern, en el camí de la reforma de la llei de la funció pública, afrontant reptes com el pla de pensions de l’administració i introduint el principi de de mobilitat com articulador de la nova funció pública.

La reforma en el sistema educatiu, passarà per permetre als futurs estudiants afrontar amb les millors garanties les necessitats de la societat.

El cap de govern vol que aquesta majoria d’edat amb la relació amb Europa es consolidi l’any vinent amb una relació il·lusionant que allunyi el país «de les excepcionalitats de tal manera que Europa obri les portes a una nova Andorra de l’economia impositiva».

«Hem de fer una reflexió sobre que entenem nosaltres que necessita Andorra, que no és una altra cosa que consolidar el futur dels professionals i dels joves estudiants i el que no necessita Andorra és soroll ni escenaris catastrofistes», va manifestar amb ímpetu el cap de Govern.

Un pacte de responsabilitat/ Tots aquests eixos d’actuació i objectius per a l’any vinent Bartumeu els va definir tenint en compte un escenari polític de consens i d’acord, que ara no existeix, al que volen arribar a partir del mes vinent amb les negociacions que iniciaran amb el cap de l’oposició. Un escenari que no té en compte unes eleccions anticipades, o que al menys les deixa en un segon plànol darrere d’un teló. En aquest sentit el cap de Govern es va mostrar rotund, i va reafirmar que al país no li convenen uns comicis avançats si es vol avançar en els eixos marcats.

Pel que fa a l’acord monetari amb Europa, Bartumeu que es mostra reaci a donar informació d’aquest acord fins la pròxima compareixença al Consell General, va manifestar que ara és un moment «en el que no podem deixar que ens tanquin la porta». Una afirmació que explicarà al parlament en la sessió específica.

Agenda del 2011/ A més dels quatre pilars bàsics en què es basarà la gestió del Govern, per a l’any vinent, el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, també va explicar l’agenda de projectes importants que marquen l’agenda del 2011.

Així l’any l’Executiu té previst exercir les negociacions necessàries per arribar a un acord d’associació ad hoc que permeti la participació d’Andorra al Mercat Interior. A més es preveu la signatura del conveni de trasllat de residus amb Espanya i revisió del Pla nacional de residus 2012-2016. En infraestructures es preveu la construcció del camí ral de la Massana, i l’endegament del nou projecte de l’Arxiu Nacional d’Andorra.

En medi ambient es preveu aprovar l’avantprojecte de llei de protecció de la natura. Interior té pendent per l’any vinent la presentació de la llei de bombers, l’actualització del codi de circulació i l’aprovació del reglament d’horaris dels locals d’oci nocturn, que Bartolomé va reconèixer que s’havia retardat i que un dels motius havia estat la proposició de llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental, perquè tots dos «s’hauran d’harmonitzar».

Altres temes importants apuntats en l’agenda sanitària és la modificació del sistema de finançament d’atenció hospitalària, la implantació progressiva de les xarxes de salut i del metge referent, i el desenvolupament de la reglamentació de les assegurances de cobertura sanitària i responsabilitat civil per a les federacions esportives.

En Turisme i Comerç, les prioritats se centren en el pla de reactivació per al comerç, la modificació de la llei general de l’allotjament turístic i la celebració del Fòrum Global de Turisme Andorra 2011.

La feina feta /Davant de l’escenari polític complicat que ha tingut l’executiu, amb la manca de pressupost i la dificultat del consens en la gestió, el balanç que van fer ahir els mandataris estatals va ser d’un any amb molta feina feta.

Amb un presentació per a tots els mitjans Bartolomé va relatar l’esquema de les fites aconseguides en el 2010. Així i per ministeris, en el de presidència van destacar el reglament GAdA per a l’administració general i per a l’ensenyament, així com la taula de treball per a la reforma de la funció pública. La consolidació del centre de tecnificació esportiva d’Ordino, la millora de la web de tràmits i la signatura de la Carta Europea de l’Autonomia Local són altres destacats.

En economia i finances, l’entrada a tràmit de tota la reforma fiscal, la primera emissió de deute públic, i l’entrada al Consell General del projecte de llei de promoció de l’activitat econòmica amb les 35 mesures de reactivació, així com la sortida de la llista gris de l’OCDE, són altres punts aconseguits.

La llei d’autorització de la creació de la universitat de la Salle i la recuperació i actuació d’urgència de l’Hotel Rosaleda, són els aconseguiments del Ministeri d’Educació i Cultura. I així continuant amb tots els ministeris. Un balanç «de molta feina», com va manifestar Bartumeu.

pdf3.jpg