El Govern valora que el 2010 no hi ha hagut «tanta esterilitat i bloqueig com sembla»

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 14 de Desembre de 2010

L’Executiu valora que l’any 2010 no hi ha hagut «tanta esterilitat i bloqueig com sembla», en paraules del cap de Govern, Jaume Bartumeu. Malgrat considerar que ha estat «un any difícil i complicat» per a tots, tant per a les famílies com per als empresaris, i també per a l’Administració, l’Executiu està convençut que «tothom ha fet un gran esforç i podem estar raonablement satisfets», va explicar el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé.

Per mostrar que no ha estat un any estèril, l’Executiu va convocar un esmorzar amb els mitjans de comunicació per fer balanç de «l’any de feina».

Al Ministeri d’Economia i Finances és potser on és més evident la feina feta. En aquest departament, el Govern ressalta la primera emissió de deute públic i l’operació de finançament internacional –el préstec anunciat per 150 milions d’euros amb una entitat segurament francesa i que es clourà la setmana vinent– per diversificar les fonts de finançament del deute de l’Estat. Així mateix es destaca la sortida de la llista de paradisos fiscals, l’entrada a tràmit parlamentari de la Llei de promoció de l’activitat econòmica i dels impostos directes i l’IVA, a més dels decrets per a l’eficiència energètica.

En l’àmbit de l’Educació i la Cultura, el Govern va posar en relleu l’èxit assolit amb l’aprovació de la Llei d’autorització de creació de la Universitat Oberta la Salle i les obres de recuperació de l’Hotel Rosaleda. Igualment, valora la realització de la primera Prova Oficial de Batxillerat i l’acord signat amb Espanya per garantir l’accés dels batxillers a les universitats d’aquest Estat.

Pel que fa al Ministeri de Salut, Benestar i Treball, se’n destaca el pla de lluita contra l’atur, la reorganització del model d’atenció sanitària, així com el Pla d’Acció Nacional per la Igualtat i l’acord amb el Banc de Sang i de Teixits català.

En relació al Turisme, el Comerç i la Indústria, l’Executiu confia recollir aquest mateix hivern els esforços fets per recuperar els mercats turístics rus i anglès. Així mateix, es valora el Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya, que va acollir Ordino, i l’acord per acollir el Fòrum Global de Turisme el 2011. Pel que fa al comerç, el Govern destaca la simplificació i agilitació dels tràmits administratius per a l’obertura d’establiments com a feina feta.

Del departament de Presidència es posa de manifest la signatura de la Carta Europea de l’Autonomia Local, l’aprovació de la Llei d’assistència lletrada al detingut, la millora de la web de tràmits i els treballs realitzats a nivell de Funció Pública, entre d’altres. De l’àrea de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, es recorda l’adhesió al Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i els passos fets per assolir el segell d’Indicació Geogràfica Protegida per a la carn d’Andorra. D’Interior destaca el nou reglament de revisions mèdiques a la immigració, que redueix les discriminacions que representava. Del Ministeri d’Ordenament Territorial, el Govern recorda que s’han contractat obres ja adjudicades que representen una inversió de més de 39 milions.

A més de subratllar la tasca feta pel que fa a la representació internacional, el Govern també va destacar la creació de la comissió de lluita contra l’intrusisme, de la qual ja fa setmanes se’n recullen fruits.

Tot plegat, i el que no es va poder destacar, va portar Bartumeu a concloure que de «canvi n’hi ha hagut i n’hi continuarà havent».

pdf3.jpg