Bartumeu vol pactar la continuïtat de la legislatura amb el cap de l’oposició

Autor: M. m. / m. f.
Font: bon dia
Publicat el: 14 de Desembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, contactarà amb el cap de l’oposició, Joan Gabriel, per proposar-li un acord que permeti aprovar el pressupost i donar continuïtat a la legislatura.

Bartumeu va informar d’aquest fet ahir, durant un esmorzar amb la premsa convocat per fer balanç de l’últim any de mandat, on va deixar clara la voluntat d’avançar en quatre eixos de cara al 2011: la reforma econòmica, de la funció pública i del sistema educatiu, i les relacions amb Europa.

Lluny de parlar d’uns eventuals comicis a la primavera, un cop exposada l’acció del Govern durant el 2010, el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé, va passar a explicar l’agenda prevista per a l’any vinent. En total, va enunciar 23 punts que van des de l’elaboració d’un pla de pensions per a l’administració general fins a la modificació del sistema de finançament d’atenció hospitalària, l’avantprojecte de la llei de protecció de la natura o les negociacions per assolir l’acord monetari amb la Unió Europea.

El màxim responsable de l’executiu manté la intenció d’allargar la legislatura més enllà de la tramitació del pressupost, i així ho va manifestar ahir. “Al meu partit, segur que li convindria convocar eleccions al més aviat possible, però no ho farem per responsabilitat”, va apuntar Bartumeu, que va afegir que “l’escenari d’eleccions anticipades hi és, però no forma part de les nostres prioritats”.

El cap de l’executiu, que ha descartat plantejar un acord a Andorra pel Canvi (ApC) perquè “té una actitud d’oposició radical a qualsevol proposta del Govern”, espera que els reformistes presentin les esmenes que creguin oportunes al pressupost per poder desenvolupar els quatre eixos esmentats. Pel que fa a les condicions del pacte, Bartumeu va assegurar que està obert a formar un Govern de coalició i a dissoldre el parlament un cop desenvolupats aquestes eixos. En aquest sentit, va afirmar que “no és impossible” que les eleccions generals puguin arribar a coincidir amb les comunals.

Relacions amb la UE
Quant al canvi de postura del Govern amb relació al procés de negociacions amb la Unió Europea, el cap de Govern va afirmar que “Europa té uns temps marcats, i si una porta es tanca potser no la torna a obrir fins a la propera generació”. En aquest sentit, Bartumeu va argumentar que “la UE no negocia amb governs, sinó amb estats”. Finalment, el cap de l’executiu, que preveu comparèixer properament per explicar aquest tema detalladament, va afirmar que Andorra ha de deixar de formar part de l’apartat d’“excepcionalitats” i que ha d’avançar “en una via positiva”.

La darrera Taula de la Funció Pública se celebrarà divendres

La Taula de la Funció Pública es reunirà divendres per darrera vegada en el marc de les deu trobades que es van marcar en el moment de la seva creació. D’aquesta manera, el resultat d’aquesta sèrie de trobades ha de ser un document amb conclusions que han de servir com a base per modificar la Llei de la funció pública i introduir-hi determinats aspectes, com ara la mobilitat. En aquest sentit, el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé, va posar de manifest que cal “un nou model” d’administració on la figura del funcionari sigui la d’una persona “polivalent” i que sigui capaç d’abordar diferents tasques al llarg de la seva carrera professional. Pel que fa a la mobilitat, va remarcar que cal que es tingui en compte “tota l’administració”. Quant a la possibilitat que els comuns puguin homogeneïtzar tots els aspectes referents a la funció pública, des del Govern es posa de manifest que pot ser una bona proposta, però també recorden que han de ser les corporacions comunals les que prenguin la decisió, ja que en aquest cas el Govern “només pot proposar”. Lligat amb la qüestió del treball de la reforma de la funció pública, el Govern també vol abordar de cara a l’any que ve, ja que ho considera “urgent”, el pla de pensions de l’administració general. De fet, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va exposar que l’administració pública arriba l’any que ve “a la majoria d’edat” i va concloure que, per tant, “cal avançar cap a la reforma” de la funció pública.

pdf3.jpg