Bartumeu dóna corda a la legislatura

Autor: T. SOLANELLES / C. AUDÍ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 14 de Desembre de 2010

En l’horitzó 2011 del cap de Govern, Jaume Bartumeu, l’escenari d’un avançament electoral potser hi és. Però l’amaga. Tant com pot. Bartumeu va fer un repàs, ahir, a “l’any de feina” que ha suposat el 2010. I va traçar el full de ruta que l’executiu es marca per a l’any que ve.

No va parlar d’eleccions. Gens ni mica. Només ho va fer quan se li va demanar explícitament. I per deixar clar que “no està en el nostre ordre de prioritats”. Entre altres coses, perquè “no volem donar la legislatura ni per tancada, ni per morta, ni per enterrada”. És més, el màxim responsable de l’executiu es va mostrar convençut que “hi haurà un acte de responsabilitat” de, com a mínim, una part de l’oposició i s’aprovarà el pressupost per al 2011 sense que això vagi lligat a una necessària dissolució parlamentària. Bartumeu buscarà suports, ho va deixar clar, amb els reformistes. I no espera cap gest d’ApC.

El cap de Govern va mantenir ahir una trobada amb els mitjans de comunicació acompanyat del portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé. Irònic quan va caldre, Bartumeu va evidenciar cert cansament i desencís (o avorriment) a mesura que va anar avançant una reunió en què Bartolomé va acaparar un protagonisme gairebé insòlit. Fins al punt que en més d’una ocasió es va permetre matisar o complementar les manifestacions del cap. Bartumeu va assegurar que “el que no necessita Andorra és soroll i escenaris catastrofistes”. Bartolomé considera que “arribarà ben aviat el moment de prendre decisions. Però seguim pensant que el país necessita estabilitat per treballar fins al darrer moment per defensar els interessos nacionals”. I el cap de l’executiu va reiterar que “al país no li convenen unes eleccions anticipades”.

LÍNIA A SEGUIR

El pacte sobre el marc fiscal directe (Bartumeu va deixar clar que el model tributari també ha d’englobar l’IVA) o el consens final sobre les mesures de reactivació han donat aire al Govern. De fet, el líder socialdemòcrata va afirmar que “no hi ha bloqueig quan es vol treballar en positiu”. I fent un balanç més genèric de tot l’any que ara s’acaba va recordar que “no hi ha hagut ni tanta esterilitat ni tant bloqueig com sembla”. Bartumeu va prioritzar obertament una entesa amb Coalició Reformista (CR) i va assegurar que ben aviat parlarà amb el seu cap, Joan Gabriel, per intentar arribar a consensuar un calendari d’acció a partir de quatre eixos fonamentals: acabar la construcció d’un escenari econòmic homologat, afrontar la reforma de l’administració, potenciar l’educació i la formació dels joves, i consolidar la relació amb la Unió Europea (UE).

Abans que Bartumeu tornés a insistir que la porta a un govern d’unitat està oberta, i que Bartolomé remarqués que “les etapes estan marcades clarament” i que per això l’executiu no parla d’avançar les eleccions, el màxim responsable de l’executiu va deixar fora de qualsevol entesa ApC perquè “no cal fer un esforç per arribar un acord amb qui no vol aconseguir un acord amb nosaltres”. En canvi, sí que va predir la possibilitat de consensuar amb CR un marc d’actuació (de sis o vuit mesos) acabat el qual es convocarien eleccions. Vist l’eventual calendari, es va demanar a Bartumeu si podrien coincidir els comicis comunals amb els generals el desembre del 2011. “És possible. Es podria donar el cas”, va dir.

pdf3.jpg