El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va anunciar que preveu aprovar al gener el reglament que desplegarà la Llei d’intercanvi d’informació fiscal, davant la imminent aplicació de la normativa. Així mateix, el ministre va explicar que ha designat professionals del ministeri perquè treballin en la matèria i va assegurar que el Govern està “preparat” per afrontar el repte, davant els reiterats dubtes expressats pel president del grup parlamentari Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ahir, durant la sessió de control del Consell General.
El conseller general va lamentar que “d’aquí a tres setmanes es començarà a aplicar la llei i no tenim notícia de la creació d’un equip de gestió ni que s’hagi dotat la justícia dels recursos necessaris”. Nomen va opinar que la preparació ha estat “minsa” i va criticar que a hores d’ara no s’hagi aprovat un reglament sobre la interpretació i aplicació de les obligacions d’intercanvi d’informació fiscal. El ministre d’Economia i Finances va demanar al president del grup parlamentari que els “faci confiança”. A més, López va indicar que al principi l’aplicació de l’acord es limitarà a Mònaco i Àustria, i va assegurar que, si és necessari, en el futur s’ampliarien els recursos humans.
Nomen també va criticar durament el canvi de criteri del Govern sobre les negociacions per l’acord monetari amb la Unió Europea i el procés d’obertura del sector financer. Sobre aquesta última qüestió, el ministre d’Economia i Finances va informar que, des que es va aprovar el nou marc legal, només s’ha autoritzat la demanda d’un assessor financer, amb residència andorrana. En aquest sentit, López va admetre que serà difícil atreure entitats foranes mentre no s’hagi reformat el marc fiscal, si bé va matisar que el primer objectiu de la Llei d’obertura bancària era permetre la internacionalització dels bancs andorrans. Davant d’aquesta resposta, Nomen va carregar contra la política financera del Govern, mentre que el ministre va acusar-lo de crear alarmisme i generar dubtes sobre el marc financer.
D’altra banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que preveu comparèixer properament davant del ple del Consell General per explicar les novetats sobre les negociacions per l’acord monetari amb la UE, va admetre que en els últims mesos s’han produït “canvis” en la Comissió Europea que han fet que la posició de l’executiu hagi quedat “substancialment modificada, no des d’Andorra, sinó des de Brussel·les”.
La sanitat va centrar al segon bloc de la sessió de control d’ahir, que va finalitzar amb retrets de la consellera reformista Montserrat Gil a la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, per la “política de destitucions” de l’executiu. Gil va recordar que, des de l’entrada de la ministra ara fa tres mesos, “han acomiadat el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SASS) i tres càrrecs de la SAP”, i va criticar que el ministeri no compti amb les infermeres del país per ocupar la direcció del Servei d’Atenció Primària (SAP). La ministra i el cap de Govern es van limitar a reiterar que aquesta decisió la prendrà el consell directiu del SASS el proper 16 de desembre.