Les obres de rehabilitació de l’Hotel Rosaleda començaran durant la primera quinzena de gener, va avançar ahir la ministra de Cultura, Susanna Vela. El procés de rehabilitació durarà uns vuit mesos, de manera que l’edifici podria estar llest pels volts del setembre.
En aquest pas s’hi inverteix la partida de més d’un milió d’euros que va aprovar el Consell General mesos enrere. Paral·lelament a l’inici d’aquestes obres, Vela confia que s’hagin pogut consignar a la Batllia els gairebé sis milions d’euros de compensació per l’expropiació. El Govern no té notícies de la comissió encarregada de l’assumpte ni sobre l’èxit o no dels recursos interposats pels propietaris contra la xifra decidida.
Els treballs de reparació de l’edifici, segons va explicar ahir l’arquitecte responsable del projecte, Enric Dilmé, pretenen “recuperar l’aspecte original” de la construcció, que es va aixecar entre els anys 1941 i 1943. Primer s’hi han de fer intervencions de “consolidació del que va quedar malmès per l’inici d’enderrocament”, que va tenir lloc el 2003. Dilmé va insistir en l’objectiu de recuperar la coberta original, ja que actualment “hi ha una alteració important del seu volum” i s’han perdut “valors arquitectònics” de l’edifici.
Especialment dificultosa serà la feina de col·locar un pilar central de l’hotel que havia estat extret el 2003. El pilar que es va eliminar aleshores era crucial per a la consolidació de l’edifici. Si s’hagués tractat d’una estructura moderna, sense aquest pilar, la construcció s’hauria ensorrat, afirma Dilmé. Però les antigues tècniques de construcció han assegurat que l’edifici s’estabilitzés i no caigués. Per col·locar el pilar novament s’elevarà l’edifici amb uns gats hidràulics, un treball sofisticat però més econòmic que d’altres opcions. Per fer les obres s’han presentat 13 empreses i l’adjudicació es farà pública la setmana que ve al BOPA.
Pel que fa als usos que en el futur podria tenir el monument, la ministra de Cultura va comentar que en l’edifici “hi ha molts constrenyiments”, però que s’està estudiant a quin ús es podria destinar, tenint en compte que “ha de ser coherent”i sempre mirant de “no afectar els seus valors”. En la mateixa línia, Dilmé va assegurar que aquest edifici “té paràmetres que són difícils de compaginar” depenent dels usos a què es vulgui destinar l’espai. Aquestes van ser les respostes a la qüestió sobre la demanda del cònsol major d’Encamp, Miquel Alís, que vol que s’hi faci el Museu Nacional de l’Automòbil. “S’està estudiant, però recordem que no és només qüestió de metres quadrats”, va indicar Vela. La ministra, que va fer un recordatori dels capítols que han acabat conformant el controvertit