El Fòrum de l’Estratègia Nacional del Paisatge proposa un centenar d’accions

Autor: e.o.g.
Font: més andorra
Publicat el: 3 de Desembre de 2010

El Fòrum de l’Estratègia Nacional del Paisatge es va cloure ahir havent recollit un centenar d’accions per emprendre, que formen un esborrany «molt elaborat», segons va descriure l’assessor del departament de Medi Ambient, Josep Maria Mallarach, del que haurà d’acabar sent un «document de referència», que és la voluntat del ministre d’Agricultura, Medi Ambient i Patrimoni Natural, Vicenç Alay.

El Fòrum ha servit per establir i consensuar uns objectius de qualitat del paisatge, «una fita important », va qualificar Mallarach, que formaran l’estratègia a 10 anys vista. Per assolir aquests objectius de qualitat del paisatge –que són de conscienciació, de potenciació turística, etcètera– es van proposar un centenar d’accions per assolir-los, entre els quals hi ha un recull de normativa –incloent l’aprovació d’una  llei de protecció de la natura i el paisatge–, l’adquisició de nous coneixements –elaborar inventaris i catàlegs–, mesures correctores de caràcter «immediat», entre moltes d’altres com per potenciar l’agricultura com a generadora d’atractiu paisatgístic, o per integrar les infraestructures perquè esdevinguin recursos també de potenciació de l’atractiu paisatgístic, així com promoure la inscripció d’espais com a zones protegides en organismes supranacionals.

En resum, «una bateria de propostes ambiciosa», en paraules de Mallarach, orientades cap al «desenvolupament d’un altre model de país », segons Alay, enfocat cap a la qualitat, que és font d’un «creixement més consistent». Un cop finalitzat el Fòrum, ara caldrà establir un calendari prioritzant les diferents accions a dur a terme. Un cop l’esborrany de l’Estratègia Nacional de Paisatge estigui molt més avançat, el Govern vol convocar els comuns perquè hi facin les aportacions que considerin oportunes, i això seria a mitjans del mes de gener vinent, segons els càlculs del ministre, i així aprovar, publicar i començar a aplicar el text durant el primer semestre del 2011.

Alay es va mostrar satisfet per la tasca realitzada pels participants al Fòrum, que va qualificar «d’èxit», donat que es va aconseguir la mobilització de gent procedent de diversos àmbits. En aquest sentit, l’assessor del departament de Medi Ambient va valorar la creativitat demostrada i va comentar que «el paisatge és transversal i afecta els diferents nivells públics, però també cal la implicació dels privats».

Alay afirma que es dubta dels socis privats de CTRASA

«El Govern té els seus dubtes que s’estiguin complint» els contractes de prestació de serveis dels socis privats de CTRASA, Cespa i Novergie. Així ho va manifestar el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, que no va especificar els indicis que motiven els dubtes. D’aquesta manera, Alay va anar més enllà del que va expressar dimecres el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, que va afirmar que la revisió del compliment dels contractes responia a la voluntat de transparència, i no pas a dubtes.

Els serveis que han de prestar aquests socis són d’assessorament i de caràcter tècnic, fruit «l’especificitat» dels coneixements que tenen del forn i de la gestió de residus.

El ministre va fer aquestes declaracions a l’especificar que els comptes de CTRASA estan aprovats, tot i que els socis privats hagin emprès les accions que han trobat oportunes, i que això no té relació amb la revisió dels contractes.

pdf3.jpg