Només un terç dels empresaris ha entregat els comptes a l’executiu

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 3 de Desembre de 2010

El departament de Finances del Govern només ha rebut un terç dels balanços de comptabilitat que esperava. Des de l’aprovació del pla comptable, els empresaris havien de presentar els comptes de l’any 2009 al Govern abans del juliol del 2010, però l’executiu es va veure obligat a ser flexible amb el termini pels pocs documents que s’havien entregat.

A punt d’acabar l’any, només n’hi ha 2.000 dels 6.000 que es calculaven, dels quals uns 4.000 eren de societats, i la resta d’autònoms. Així ho van apuntar ahir fonts properes a la comissió legislativa de Finances.

Malgrat això, la xifra és clarament millor de la que el Govern va anunciar el darrer dia del passat mes de juny. En aquell moment, només 220 societats havien entregat els balanços. A més, en aquell moment els grups de l’oposició van denunciar que els empresaris no constituïts en societat no tindrien cap sanció si no s’ajustaven al pla comptable, cosa que suposava un buit legal, a causa d’una errada tècnica en el codi sancionador.

La comissió legislativa de Finances ha tingut aquestes dades a la taula per fer un primer càlcul de quina serà la recaptació fiscal per imposició directa, que estan a punt d’enllestir. L’Estat preveu que els nous impostos aportin uns setanta milions l’any 2013, moment en què s’aplicaran per primera vegada les noves lleis tributàries amb el tipus impositiu del 10 per cent.

Correcció de les previsions
L’executiu ha decidit, amb les dades de comptabilitat a la mà, ajustar tant com ha pogut les previsions que tenia en un principi, en la memòria econòmica que va presentar als consellers abans de l’estiu. En aquell cas, i amb motiu de la presentació a tràmit del projecte de l’impost sobre el valor afegit, Finances va fer una prospecció de totes les figures impositives noves, i preveia recaptar 92 milions. D’aquests, 70 corresponien als beneficis de les societats i de les activitats econòmiques, i 22 a l’impost sobre la renda dels no residents.

Tot i que els càlculs són a la baixa, els consellers ja han asse-nyalat que cal agafar-los “amb molta prudència”, pel gran marge de temps que encara hi ha fins que no s’apliquin els impostos de forma definitiva. En tot cas, el 2012 ja caldrà que els beneficis tributin amb un tipus del cinc per cent, per la qual cosa la recaptació fiscal hauria de rondar els 35 milions d’euros.

Malgrat els avenços, la comissió encara no ha tancat del tot les lleis. I això que tant socialdemòcrates com reformistes van assenyalar que les reunions d’aquesta setmana serien la clau per acordar els textos. L’impost de societats i el de les activitats econòmiques està pràcticament a punt pel ple, i només queden dues esmenes per discutir, segons fonts properes a la comissió.

Pel que fa la tributació dels no residents, el procés es podria dilatar una mica més del que es preveu. Queden per votar les esmenes d’Andorra pel Canvi i les de Coalició Reformista, que discrepaven sobre la consideració que calia aplicar a les empreses o grups d’empresa que s’instal·lin al país de forma provisional.

Força diferent serà, en canvi, la negociació per la nova tributació indirecta, que encara no ha avançat gens. De moment, només hi ha hagut alguna conversa extraoficial entre PS i CR.

pdf3.jpg