El Govern aprova el reglament de seguretat a les obres

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Desembre de 2010

El Govern va aprovar ahir el reglament de seguretat i protecció de la salut en les obres de construcció, que regula les funcions, així com les responsabilitats, dels diferents agents que formen part del sector. El text suposa un pas més en el desplegament reglamentari de la Llei 34/2008 de la seguretat i la salut en el treball, i serveix per recollir aspectes que es tractaven fins al moment de manera separada i en diferents reglaments.

El Consell de Ministres va donar llum verd ahir a un reglament llargament esperat, sobretot perquè ve a clarificar la normativa relativa a la seguretat laboral en un sector tan sensible com és la construcció. Encara que el desplegament reglamentari de la Llei 34/2008 és «un procés lent i complex», segons va dir el portaveu de l’Executiu, Bruno Bartolomé, el fet és que els darrers accidents laborals en obres de construcció –especialment, l’accident del novembre de l’any passat a la boca oest del túnel dels Dos Valires– han remogut la consciència social i han evidenciat, més que mai, la necessitat de disposar d’un reglament d’aquest tipus.

En el procés d’elaboració del reglament, el Govern ha consultat els diferents agents implicats: la Cambra de Comerç, Serveis i Indústria, la PIME, l’USdA i l’Acoda, així com els col·legis d’Enginyers i d’Arquitectes. Igualment, han participat en la redacció del text representants dels diferents departaments governamentals que tenen relació, d’una manera o altra, amb el món de la construcció –des del Departament de Treball fins al de Medi Ambient.

A més de definir les funcions dels diferents agents (promotors, contractistes d’obra, vigilants de la seguretat i la salut, etcètera), el nou Reglament recull un ventall molt ampli de mesures de promoció de la seguretat en el treball i dedica un espai específic a tots els equips de protecció que han d’utilitzar els obrers en funció de la tasca que desenvolupin.

Un dels objectius que persegueix el text és «reduir la sinistralitat a la construcció a partir de la prevenció», tal com va assenyalar Bartolomé.

Tot i que el reglament no regula les subcontractacions –una pràctica que es va posar en dubte arrel també de l’accident mortal del Dos Valires–, sí que estableix les obligacions de coordinació i de cooperació en la prevenció dels riscos, així com l’adopció de mesures de seguretat per part de totes les diferents empreses que poden concórrer en una mateixa obra.

El portaveu del Govern va puntualitzar que el text aprovat ahir és només el primer reglament relacionat amb el món de la construcció que veu la llum, però que encara en queden alguns de pendents: un reglament específic sobre l’ús d’equips de protecció individual, un altre sobre la senyalització a les obres i un sobre la manipulació de càrregues, entre d’altres.

Nou protocol de revisions / D’altra banda, l’Executiu, a través del seu portaveu, va explicar ahir que les revisions mèdiques per obtenir el permís de residència i treball vinculades a l’obertura de quotes de cara a la temporada d’hivern s’han fet totes seguint el nou protocol. D’aquesta manera, la prova de la tuberculina ha deixat de fer-se de manera sistemàtica i, el que és més important, el procés per obtenir l’autorització ja no discrimina les persones portadores del VIH.

En qualsevol cas, Bartolomé va informar que, en les revisions fetes fins al moment, no s’ha detectat ningú portador del virus. A data d’ahir s’havien donat 1.652 permisos.

pdf3.jpg