El Govern ha aprovat un reglament regulador de la concessió i la utilització del distintiu Igualtat efectiva i conciliació de la vida laboral i la familiar a l’empresa, que s’entregarà a les entitats que demostrin que apliquen pràctiques per al foment de la igualtat entre homes i dones i que faciliten que hi hagi una conciliació de la vida familiar i la laboral. D’aquesta manera, s’assenyala que el reglament (que va sortir publicat ahir en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra) té per objecte crear aquest distintiu per acreditar i reconèixer les empreses que destaquin per l’aplicació de polítiques d’igualtat de tracte i d’oportunitats reals.
En aquest sentit, qualsevol empresa, sigui de titularitat pública o privada, podrà presentar al departament de Treball un balanç de les mesures implantades i els resultats obtinguts en matèria d’igualtat i de conciliació de la vida familiar i laboral i sol·licitar la concessió del distintiu, sempre que compleixi una sèrie de requisits.
Entre les condicions hi ha comptar amb un compromís per escrit de la implantació d’una planificació i aplicació de polítiques en matèria d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones en les condicions de treball, la formació, la retribució, l’organització, el funcionament intern de l’empresa i la responsabilitat social, i de mesures per poder facilitar la conciliació.
Pel que fa a l’atorgament d’aquest distintiu a les entitats, el reglament determina que cada any els ministeris titulars de les competències de benestar i treball publicaran les bases de cada convocatòria per a la concessió. Posteriorment, una comissió avaluadora serà la responsable de verificar i analitzar la documentació presentada. Quant als criteris de valoració, es tindrà en compte els objectius i els resultats que es preveuen aconseguir amb les mesures previstes en la planificació de l’aplicació de polítiques d’igualtat i de conciliació.
Així, en aquesta avaluació es tindrà en compte tot un seguit d’aspectes, entre els quals l’aplicació de sistemes i criteris de classificació professional i de retribució que permetin eliminar i prevenir situacions de discriminació directa o indirecta, l’establiment de mesures d’organització del temps de treball que facilitin la conciliació de la vida laboral, personal i familiar, les mesures concretes adoptades per millorar la conciliació o les que s’han posat en marxa perquè tant el pare com la mare es puguin beneficiar de la baixa per maternitat i adopció, a més de la presència equilibrada de dones i homes en els càrrecs directius i tècnics i les categories professionals de l’empresa, entre molts altres.
Un cop atorgat aquest distintiu les empreses hauran d’entregar un informe anual al departament de Treball o un balanç dels resultats obtinguts. Aquest mateix departament serà el que farà el seguiment i el control de l’aplicació i dels efectes i els resultats. La concessió del distintiu té una vigència de tres anys i posteriorment l’empresa podrà demanar una pròrroga.
Cal destacar que en l’exposició de motius des del Govern es manifesta que amb la finalitat d’aconseguir el canvi social i fer més efectiu el dret a la igualtat ja es va preveure a l’article 87 de la Llei 35/2008 la creació d’un distintiu per acreditar la bona tasca de les empreses, i d’aquesta manera es tira ara endavant aquest reglament.
Respecte a la comissió avaluadora, el mateix reglament determina que està integrada pel titular o el secretari d’Estat de Benestar i pels d’Igualtat i de Benestar, també per la direcció del departament de Treball, per la de Benestar i un inspector de Treball, que actuarà com a secretari de la comissió. A més a més, també hi haurà un tècnic del departament de Benestar Social.
Aquest distintiu s’emmarca en les polítiques d’igualtat que vol impulsar l’executiu, en aquest cas pel que fa a la qüestió de gènere en l’àmbit laboral. Cal recordar, però, que s’està avaluant mesures en altres àmbits, com per exemple immigració, persones discapacitades i gent gran.