El Govern veu amb bons ulls les proposicions de llei sindicals

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Desembre de 2010

El Butlletí del Consell General d’aquest dimecres va publicar ahir el criteri del Govern sobre la proposició de llei de modificació del Codi de Relacions Laborals i la proposició de llei qualificada de llibertat sindical. L’executiu considera que els dos textos són «un avenç important en relació a la normativa actual» i que «milloren el dret de lliure sindicació, els drets col·lectius dels treballadors i, per primera vegada, les mesures de conflicte col·lectiu com el dret a vaga». A més, el Govern felicita els grups parlamentaris socialdemòcrata i d’Andorra pel Canvi «per l’important treball realitzat, per les moltes hores de dedicació esmerçades i pels esforços d’ambdues parts per trobar un acord en aquesta tasca».

Pel que fa a la proposició de llei de modificació del Codi de Relacions Laborals, el criteri del Govern destaca que una de les novetats més rellevants és l’extensió de la possibilitat d’elegir delegats de personal a totes les empreses, i no només a les de més de vint treballadors com fins ara. També considera important que els representants dels treballadors i els empresaris puguin concertar convenis per tenir en compte les especificitats de cada sector, i que aquests acords col·lectius siguin força vinculants.

El Govern destaca també que per primera vegada es regulin les mesures de conflicte col·lectiu, com són la vaga o el tancament patronal. Aquesta regulació es considera indispensable per garantir la seguretat jurídica de totes les parts, així com la cobertura dels serveis públics i essencials. En el criteri també es destaca que aquestes modificacions «responen a una petició repetidament expressada per associacions patronals i organitzacions sindicals».

Més valoracions / D’altra banda, quant a la proposició de llei qualificada de llibertat sindical, el Govern considera que se li atribueix a les organitzacions sindicals un paper «que va més enllà de la representació i defensa dels treballadors» i que configura el dret de llibertat sindical en la vessant individual com en la col·lectiva.

El Govern també destaca que la llei admet un doble canal de representació dels treballadors: l’electiu (comitès d’empresa i delegats de personal) i el sindical. També es considera un avenç que es qualifiquin d’actes d’ingerència lesius del dret de llibertat sindical que es fomentin sindicats controlats per empresaris. D’aquesta manera, el Govern va donar el seu vist-i-plau a les proposicions de llei que aviat es debatran al Consell General.

pdf3.jpg