El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va afirmar ahir que l’objectiu actual per part del seu gabinet és el de «reactivar la nostra economia interior i, de retruc, obrir-nos vers l’economia europea».
D’aquesta manera, el líder socialdemòcrata va recordar la línia de relacions internacionals a seguir durant els pròxims mesos dos dies després del seu important viatge a Madrid per parlar amb la ministra d’Economia, Elena Salgado, de les especificitats d’aquest encaix.
Bartumeu va mirar enrere i va assenyalar que el Govern ha sabut «recuperar les oportunitats que el país va perdre, en trobar-se amb una orientació equivocada, que volia mantenir un status quo impensable en ple segle XXI». En aquest sentit, va afirmar que un cop assolida la sortida de la llista grisa de l’OCDE, que han deixat obert el camí per a la supressió de la doble imposició.
Aquesta projecció és la que permetrà, segons va recordar, «adaptar-se al canvi» –tal i com deia el lema del fòrum– i repensar l’economia des d’un punt de vista més competitiu, transparent i endreçat «perquè pugui competir a l’exterior, mentre reimpulsa amb força el comerç, el turisme i la banca que li són pròpies». L’adaptació s’ha de fer, segons va dir, «amb molta rapidesa i molta flexibilitat».
El cap de Govern va fer referència a «la responsabilitat de governar en un moment de difícil economia», que «ha estat assumida de forma col·legiada i responsable» tot «aprofitant les oportunitats» en sectors com el turístic o l’educatiu. En aquest cas, va situar com a exemple la futura implantació de La Salle.
CAULLET CRIDA A L’EXEMPLARITAT / L’exrepresentant personal del copríncep Mitterrand, Jean-Yves Caullet, va protagonitzar la conferència de Visió macroeconòmica i política, recomanant als empresaris apostar per l’«economia del coneixement», amb innovació i recerca.
Caullet va convidar, a més, a buscar «l’exemplaritat i l’excel·lència» per tal de continuar sent competitius, però al mateix temps sense perdre la identitat. A més, aquesta reforma interna haurà d’anar acompanyada, segons ell, d’una internacionalització. Així, la capacitat d’acceptar el capital de fora i d’exportar-ne cap a l’exterior mesurarà la capacitat del Principat d’adaptar-se al futur.
VISIÓ ANDORRANA / La directora general de Tag Systems SA, Assumpció Majoral, va explicar l’experiència des de l’any 2000 en aquesta companyia andorrana donant exemple de la vocació de sortir portes enfora i exportar els productes, mentre que el director general de Software Europeau SL, Esteve Berteil, tamvé va parlar de les dificultats i perspectives en un país que encara s’ha de situar «al nivell de la resta». El soci director de The Art of New Management, Josep Mas, va abordar finalment les actituds i el desenvolupament d’habilitats personals a l’hora d’afrontar els canvis.
LÓPEZ AVALA EL FÓRUM / El ministre d’Economia i Finances, Pere López va assegurar en la cloenda que les reformes que està emprenent el Govern permetran resoldre part de les dificultats que han de fer front les empreses del país. A més, va valorar molt positivament la primera edició d’aquest esdeveniment que ha substituït el Summit. El mateix Bartumeu havia afirmat que el «nou format» és el que Andorra necessita, a diferència de l’anterior.