Caullet aconsella a l’empresariat que aposti per l’economia del coneixement

Autor: m. m. / agències
Font: bon dia
Publicat el: 26 de Novembre de 2010

L’exrepresentant personal del copríncep François Mitterrand Jean-Yves Caullet va aconsellar ahir als empresaris andorrans que s’obrin a Europa apostant per l’economia del coneixement i que fomentin la innovació i la recerca.

El ponent del primer Fòrum econòmic va explicar que la capacitat d’Andorra per canviar la imatge basada “sols en l’esquí i les compres” cap a un “espai d’excel·lència en altres camps” serà un pas important per als emprenedors del país. A més, va afirmar que la capacitat d’acceptar el capital de fora i d’exportar-ne cap a l’exterior mesurarà la capacitat del Principat d’adaptar-se al futur.

Caullet, que va obrir el fòrum després del discurs inaugural del cap de Govern, va explicar que s’ha de mantenir el desenvolupament antic però permetre que el món econòmic faci passos cap al futur. Per aconseguir-ho, creu que el país ha d’apostar pel que va denominar “l’economia del coneixement”. Segons l’exrepresentant personal de Mitterrand, s’haurien de potenciar la recerca, la innovació, la creació i l’economia numèrica, uns sectors que realment s’adapten al país perquè “no necessiten grans infraestructures” ni espais.

El ponent va assegurar que per continuar endavant cal que el país s’equipi amb unes mínimes infraestructures, com serien la fibra òptica, i subvencionar programes d’investigació amb les universitats que competeixin amb les recerques fetes a l’exterior. En aquest sentit, va explicar que “uns pocs diners en recerca poden fer veure Andorra com un espai d’excel·lència en la recerca”.

A més, considera que cal potenciar la sortida a fora seguint els passos de la banca. “El sistema financer està obert a tot el món i no estan vistos com uns bojos”, va explicar. A més, Caullet va apuntar que s’ha de donar a conèixer com ha evolucionat el país i captar així inversors estrangers. El conferenciant, que va formar part del procés constituent com a representant de la delegació francesa, va considerar essencial que el país “accepti el capital que vindrà de fora”. En aquest sentit, va concloure que no s’ha de tenir por de diluir-se sinó que cal afrontar el futur.

Durant el discurs inaugural, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va estendre la mà a l’empresariat per assumir “de forma col·legiada” els reptes actuals. Bartumeu va assegurar que el procés “està ben encaminat” i va reiterar la necessitat d’obrir-se a l’exterior. Segons el cap de l’executiu, “hem de trobar la força renovada per al comerç, els professionals i el sector bancari”. Finalment, Bartumeu expressar la voluntat de “seguir treballant perquè arribi a Andorra una inversió important, no basada en l’especulació immediata”.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, que va tancar l’esdeveniment, va fer un bon balanç tant de la participació ‒ 160 inscrits‒ com del canvi d’enfocament, en considerar que s’ha tractat qüestions d’abast més nacional i de més interès gràcies a la participació de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA).

pdf3.jpg