Evitar la corrupció

Autor:
Font:
Publicat el: 10 de Desembre de 2007

bondia_miniatura.jpg

Aquesta setmana passada he estat dos dies a Estrasburg, assistint a la reunió del “Grup d’Estats contra la corrupció” (GRECO) del Consell d’Europa.

Hi he assistit, representant l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa, observant les intervencions dels representants dels estats membres, entre els quals Andorra. 

Deia ahir, diumenge, en un article d’opinió publicat amb motiu del Dia Internacional de la lluita contra la corrupció, que aquesta xacra és una amenaça pels fonaments de la democràcia.

El conveni penal contra la corrupció del Consell d’Europa, que Andorra ha ratificat finalment, té una estreta relació amb un altre conveni europeu, el relatiu al blanqueig, al descobriment, a l’embargament i la confiscació dels productes del crim, que Andorra també ha signat.

Ambdós convenis estan vinculats perquè tot sovint el delicte de corrupció aboca a un intent de blanquejar els diners que han suposat el resultat o la conseqüència de la corrupció.

En la darrera sessió del Consell General, dedicada a preguntes al Govern, el dia 15 de novembre del 2007, vaig recordar al cap de Govern que el GRECO havia formulat el 8 de desembre del 2006, avui fa un any, un informe d’avaluació sobre l’estat de la prevenció de la corrupció a Andorra.

Aquell informe, la lectura del qual us recomano (www.coe.int/greco) s’acaba amb divuit recomanacions a les autoritats andorranes.

Unes recomanacions adreçades a reforçar la lluita contra la corrupció i, si cal, a crear nous mecanismes de prevenció de la corrupció.

L’informe del GRECO insta així el Govern a promoure l’adopció, en els millors terminis, d’unes línies directrius deontològiques (codi de conducta) per a l’administració pública, central i comunal, així com pels cossos especials com la policia i la duana.

No tinc coneixement que el Govern d’Albert PINTAT hagi endegat cap actuació al respecte.

Ens ha de preocupar la manca d’atenció a aquesta i altres recomanacions del GRECO perquè aquella institució europea va instar el Govern d’Andorra a presentar un informe de la posta en marxa de les divuit recomanacions per tot el dia 30 de juny del 2008.

D’aquí a sis mesos veurem doncs on som, però molt em temo que, a l’igual que ens està passant amb les recomanacions del MONEYVAL sobre la política de prevenció del blanqueig, –en parlarem en un altre Apunt d’Actualitat– el Govern d’Albert PINTAT contestarà tard i malament.

pdf.jpg