Cal prevenir la corrupció

Autor:
Font:
Publicat el: 9 de Desembre de 2007

el Periodic 

Jaume Bartumeu

El 9 de desembre ha estat declarat Dia Internacional de la Lluita contra la Corrupció. Així ho recordava aquesta setmana la 35a reunió del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa. He assistit a aquesta reunió, a Estrasburg, en la meva condició de representant de la comissió de qüestions jurídiques i dels Drets de l’Home de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. 

El GRECO és una institució que té com a missió millorar l’actuació dels estats que en són membres en la lluita contra la corrupció tot i vetllant perquè posin en pràctica els compromisos adquirits en aquest àmbit.

Tal com assenyala el preàmbul del Conveni penal contra la corrupció del Consell d’Europa, “la corrupció és una amenaça per a la preeminència del dret, la democràcia i els Drets de l’Home”. La corrupció malmet els principis de la bona administració, d’equitat i de justícia social, falseja la lliure competència en l’economia, dificulta el desenvolupament econòmic i posa en perill l’estabilitat de les institucions democràtiques, així com els fonaments morals de la societat.

L’eficàcia de la lluita contra la corrupció passa per una cooperació penal internacional eficient i ràpida. Tant és així que les Nacions Unides, el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional, l’Organització Mundial del Comerç, l’OCDE i la Unió Europea han desenvolupat programes específics per lluitar contra la corrupció.

Andorra no és pas en les llistes negres de l’organització Transparency International, però això no ens ha de fer baixar la guàrdia sinó que cal mantenir i reforçar la vigilància contra la corrupció i, alhora, contra el blanqueig de diners. L’una i l’altre acostumen a ser parella de fet.

Un dia com avui és, doncs, l’adequat per recordar que el Grup d’Estats contra la Corrupció –el GRECO– va adoptar ara fa un any, el 8 de desembre del 2006, un informe d’avaluació sobre Andorra. Un informe molt ben documentat, de quarantaquatre pàgines, que s’acaba amb divuit recomanacions adreçades a millorar els mecanismes de prevenció de la corrupció. Podeu consultar aquest interessant informe a la pàgina www.coe.int/greco. Entre les divuit recomanacions, n’hi ha una, la tretzena, que em sembla especialment important. Diu així:
 “… reforçar el paper del Tribunal de Comptes i del Departament d’Intervenció General en el control de la corrupció i, especialment, 1) convidar-lo a dur a terme de manera més sovintejada el control de gestió dels objectius i d’eficàcia dels comptes públics; 2) atribuir al Tribunal la possibilitat de recomanar les mesures individuals (disciplinàries) i institucionals a l’Administració; 3) reforçar la cooperació entre el Tribunal i el Departament d’Intervenció General mitjançant una tramesa periòdica dels resultats dels controls interns del Departament d’Intervenció general…”

L’Informe del GRECO del 8 de desembre del 2006 s’acaba convidant les autoritats andorranes “… a presentar un informe sobre la posada en pràctica del conjunt de les recomanacions, el 30 de juny del 2008 com a molt tard”. Així li ho vaig recordar al cap de Govern en el decurs de la reunió del Consell General de preguntes al Govern, el 15 de novembre passat.

Tot indica que el més calent és a l’aigüera.

pdf.jpg