L’executiu crea un fons per garantir els dipòsits si hi ha fallida bancària

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 25 de Novembre de 2010

Els clients dels bancs tindran garantit un import de fins a 100.000 euros en cas que alguna de les entitats del sistema financer faci fallida. Així ho preveu un projecte de llei que va aprovar ahir el consell de ministres i que l’executiu demanarà que es tramiti per la via d’urgència al Consell General.

La normativa europea estableix que aquests fons de garantia han de ser efectius a partir de l’1 de gener. El ministre de Finances, Pere López, va mostrar la seva satisfacció per l’aprovació d’un text que, va destacar, s’afegeix al “procés d’homologació” que el Govern ha decidit fer en l’àmbit internacional en matèria financera i fiscal. El fons que es crearà si ho aprova la cambra parlamentària ha de donar una garantia més explícita al consumidor de serveis bancaris. També resol algunes de les demandes que s’havien fet internament, més enllà dels estàndards fixats per la Unió Europea.

L’import que s’assegura és tant per al dipositant com per a l’inversor. I en el projecte de llei aprovat ahir, l’executiu ha tirat per la banda alta de les recomanacions donades per les institucions europees, que indicaven que la xifra garantida se situés entre els 50.000 i els 100.000 euros. El fons comú serà, inicialment, i com a màxim, de 100 milions d’euros. El pot global es constituirà amb aportacions de cadascuna de les entitats bancàries en funció dels recursos gestionats. El fons inicial, segons va explicar el ministre López, s’anirà incrementant anualment i de forma progressiva. El titular de Finances va avançar que el projecte de llei que ben aviat serà tramès al Consell General estableix que cada any les entitats bancàries han de fer una reserva corresponent al 0,06% dels recursos gestionats per dedicar a ampliar l’esmentat fons. López va deixar clar que l’esmentada reserva té la característica d’indisposable. És a dir, els bancs han de preveure l’esmentada aportació i, en cap cas, no la poden destinar a res més que no sigui al fons de cobertura.

OBLIGAT COMPLIMENT

López, després de deixar clar que es demanarà la tramitació urgent per poder complir amb les dates que Europa demana, va reiterar que el projecte de llei aprovat s’havia d’impulsar com a “obligat compliment” de les normes de la Unió Europea. El sistema triat per donar resposta a les peticions de la UE s’acosta, i molt, a les fórmules empleades per altres països de l’entorn. El Govern va recordar ahir que el text al qual va donar llum verd també facilitarà el “compromís més explícit en cas de necessitat” que demanaven els clients de les entitats bancàries, atesos els nivells de solvència i liquiditat dels bancs del Principat. Sense anar més lluny, i arran de la fallida de la gestora de capital Valora, ja es va posar sobre la taula la necessitat d’activar un fons de garantia del sistema financer.

pdf3.jpg