El tipus final de l’emissió de deute públic queda establert en el 3,531%

Autor: M. S. C.
Font: bon dia
Publicat el: 25 de Novembre de 2010

L’emissió de deute públic feta pel Govern tindrà un tipus final del 3,531%, tenint en compte que l’euríbor d’ahir a les onze del matí era de l’1,531%. Així, ahir es va subhastar els imports sol· licitats, un total de 151.236.000, que han excedit l’oferta establer· ta.

Per aquest motiu ha calgut aplicar un procediment de prorrateig per assignar la part equivalent a cada entitat financera. Així, per cada 3 euros demanats pels ciutadans es podran adquirir 2 euros.

Crèdit Andorrà és l’entitat que ha tingut una demanda més elevada i finalment se li ha ad· judicat un import nominal de 51.015.000 euros per compte de clients i 538.000 euros per entitats financeres d’inversió andorranes. Per darrere se situa Andbanc amb 17.046.000 euros, BIBM amb 16.530.000 euros, Banca Privada d’Andorra amb 11.168.000 euros i, finalment, BancSabadell d’Andorra, a qui s’han adjudicat 3.703.000 euros. Tot i que el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va assegurar que el Govern sabia que es tractava d’un producte rendible i que tindria bona acceptació, va afegir que no esperaven “que en una setmana quedés totalment exhaurit”. Així mateix va explicar que no s’ha plantejat cap mecanisme d’ampliació. López també va afirmar que davant d’aquest èxit no ha calgut plantejar que la CASS adquirís deute públic. Qui sí que n’ha sol·licitat ha estat Andorra Telecom, que ha fet una demanda de 6 milions d’euros. L’inici de l’emissió serà el 26 de novembre i s’acabarà al cap d’un any.

El següent pas serà l’operació de préstec de finançament internacional de 150 milions d’euros. Les negociacions estan tancades i tan sols queden alguns procediments jurídics i de traducció dels acords. El Govern preveu presentar-ho en les properes dues setmanes.

Fons de garantia de dipòsits

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de creació del sistema de garantia de dipòsit per a les entitats bancàries. Es tracta de fons propis dels bancs, reserves indisponibles, que serveixen per donar garantia. Aquest fons té una dotació inicial de 100 milions d’euros i inclou un règim anual per entitat del 0,06% dels recursos de cada banc. Així es va ampliant amb els anys per adaptar-se al fons de garantia europeu. La intenció és que els imports coberts siguin de 100.000 euros, tant per dipositant com per inversor, tal com fixa Europa.

pdf3.jpg