El COEP detecta que últimament hi ha hagut un canvi del perfil dels usuaris

Autor: m.f.
Font: bon dia
Publicat el: 22 de Novembre de 2010

El Centre d’Orientació Educativa i Professional (COEP) del ministeri d’Educació i Cultura ha registrat darrerament un canvi del perfil dels usuaris que s’hi adrecen. D’aquesta manera, tal com exposa l’orientadora, Eluska Galdós, ara és freqüent que les demandes que reben al centre siguin de persones que ja estan inserides al món laboral i que, en canvi, volen reprendre els estudis o de persones adultes que volen reorientar la seva carrera professional cap a altres àmbits, com per exemple l’administració.

D’aquesta manera, Galdós atribueix a la crisi aquest canvi de perfil i en aquest sentit exposa que hi ha moltes persones que ara tenen por de perdre la feina i per això demanen com poden fer una formació que els pugui obrir altres portes. Abans, el perfil era més el d’un jove que acabava els estudis obligatoris i no tenia gaire clar si orientar-se cap a la vida laboral o fer algun tipus de formació abans de posar-se a treballar. Malgrat això, Galdós també destaca que hi ha hagut un increment de joves majors de 16 anys que encara no han obtingut el diploma d’ensenyament obligatori i que volen aconseguir una feina. Ara es troben amb moltes dificultats perquè les empreses els contractin.

Segons les dades corresponents a l’any passat, el COEP va atendre 128 persones. En aquestes dades, tal com remarca Galdós, no hi ha incloses les persones que s’adrecen de manera telefònica al centre i a les quals se’ls dóna algun tipus de consell però sense que hi hagi un seguiment ni una avaluació exhaustiva. Per tant, aquests 128 usuaris són persones que han estat objecte de l’atenció més aprofundida del COEP, que inclou, entre altres aspectes, l’avaluació del perfil professional mitjançant proves psicomètriques i entrevistes personals, així com l’acompanyament del jove a l’hora establir un pla de carrera.

La majoria dels usuaris que es van adreçar l’any passat al COEP procedien del sistema educatiu francès, un 25%, i també cal assenyalar que un altre 13,4% de les persones ja provenien del món laboral. La majoria van fer un tipus de demanda relacionada amb els estudis superiors a Espanya (un 29,7%) o la formació professional a Andorra o bé als estats veïns (26,5%). Pel que fa a l’edat, la mitjana dels usuaris és de 21,8 anys, tot i que són els joves entre 16 i 18 anys els que més s’hi adrecen, i de fet representen el 28,9% del total.

Galdós destaca l’increment de demandes que hi va haver el juny del curs passat, donada la incertesa que es va generar per la prova de batxillerat. Un altre dels aspectes que cal subratllar és que la majoria d’aquestes persones han acabat anant al COEP arran del boca-orella (37,5%) sobre aquest recurs i moltes altres també hi han estat derivades per organismes públics. Així mateix, hi ha un elevat percentatge d’usuaris que han anat al COEP a través dels seus orientadors o dels tutors dels centres on estudien o a què estan adscrits. També hi ha, tal com comenta Galdós, una gran cooperació amb els punts joves de les diferents parròquies.

Formacions
Cal destacar, d’altra banda, que des del COEP es porta a terme també diversos tallers i formacions de base amb l’objectiu de poder dur a terme la presentació del centre i que els joves puguin descobrir el mercat laboral i educatiu, tant d’Andorra com dels països veïns. El contingut dels tallers s’estableix en funció del perfil dels alumnes partint de l’anàlisi prèvia de les seves necessitats.

D’aquesta manera cal destacar que al llarg del curs passat hi va haver 122 joves que van prendre part en els diferents tallers proposats. Entre les formacions que proposa el COEP hi ha, per exemple, les destinades a afrontar una entrevista de feina, a l’elaboració d’un currículum o a les tècniques de venda, entre moltes altres, i que també s’ofereixen de manera individual.

El Centre d’Orientació Educativa i Professional ja és un recurs totalment consolidat del ministeri d’Educació i Cultura, perquè ja fa set anys que funciona, i l’objectiu dels actors implicats, tal com remarca Galdós, és des­envolupar “noves tasques i activitats”. Des de ja fa un temps es troba a les instal·lacions del Centre de Formació Professional d’Aixovall.

pdf3.jpg