L’enquesta de salut mental indicarà si cal fer campanyes de sensibilització

Autor: m.s.c.
Font: bon dia
Publicat el: 22 de Novembre de 2010

El ministeri de Salut valorarà la necessitat d’endegar campanyes de sensibilització adreçades a tota la població un cop disposi dels resultats de l’enquesta de salut mental.  Segons va explicar la directora de Salut Pública, Margarida Coll, aquest treball que s’està elaborant té dues vessants: l’epidemiològica, que permetrà conèixer quines patologies hi ha al país i, al mateix temps, se sabrà la imatge que té la població de la salut mental, és a dir, com es representa. A partir d’aquest treball s’analitzaran les accions que es poden dur a terme.

La directora de Salut Pública va afegir que alguns trastorns com la salut mental han estat molt tractats fins ara des de la vessant del benestar més que des de la sanitària. Això ha fet que aquest tipus de malalties estiguin molt més estigmatitzades. Per aquest motiu, Coll va fer molt èmfasi en el fet que un trastorn mental és igual que una diabetis i per aquest motiu s’ha de tractar des de la vessant sanitària. Això no vol dir que si també apareix un problema que requereixi assistència social caldrà tractar-lo de manera interdisciplinària. Així mateix, la responsable de Salut Pública va indicar que per aquest motiu la xarxa de salut mental serà una xarxa sociosanitària.

INICI DEL TREBALL DE CAMP
Actualment es treballa en l’elaboració del protocol necessari per desenvolupar l’enquesta de salut mental i es preveu que el treball de camp pugui començar d’aquí a un mes. La durada d’aquests treballs, ara per ara, es desconeix ja que hi poden influir molts factors. La directora de Salut Pública va explicar que el Centre de Recerca Sociològica haurà de fer un volum d’enquestes important. Així, es preveu que el nombre de ciutadans que participaran en el treball ascendirà a 1.000 persones, totes elles majors de 15 anys. En tot aquest estudi hi haurà el grup d’enquestadors, que s’haurà de formar i que posteriorment s’haurà de desplaçar a les llars dels participants per realitzar les enquestes de forma personalitzada. La realització d’aquestes tasques dependrà de la disponibilitat del Centre de Recerca Sociològica i d’altres aspectes, com pot ser la meteorologia, ja que en cas d’una nevada serà impossible desplaçar-se.

ENQUESTES FETES A principi D’ANY
Tot i que el desenvolupament del treball de camp pot variar, la directora de Salut Pública preveu que a principis de l’any que ve aquestes enquestes ja estiguin enllestides. Un cop recollida tota la informació, caldrà processar les dades obtingudes i analitzar-les per extreure’n les conclusions.

Aquest estudi ve motivat fonamentalment per la manca de dades que hi ha al Principat sobre la proporció de ciutadans que pateixen un trastorn mental. Avui només es pot disposar d’informació sobre el volum de persones que visiten el servei de Salut Mental o els professionals de l’àmbit de la psiquiatria o la psicologia. Tot i així, se’n desconeix el diagnòstic.

En aquest sentit, des del ministeri de Salut i Benestar es remarca que moltes patologies d’aquest tipus es tracten a la consulta dels metges generalistes o fins i tot, en molts dels casos, no són tractades. Això ve motivat per la manca d’informació que té la població sobre la salut mental i l’estigma que envolta encara avui aquestes malalties.

Un altre dels aspectes que s’ha exposat és que la particularitat dels trastorns mentals fa que els resultats que s’obtenen en les enquestes nacionals de salut no ofereixin tota la informació que és necessària per planificar els serveis de prevenció, atenció i rehabilitació. És per això que a tots els països es fan enquestes epidemiològiques específiques, com ara la que s’està impulsant ara al Principat, ja que així s’aconsegueix disposar de dades més fiables.

A escala mundial, un 14% de la càrrega global d’aquestes patologies es pot atribuir a trastorns psiquiàtrics de naturalesa crònica, com la depressió.

L’enquesta utilitza un qüestionari de l’ASEP que farà l’estudi comparable amb la resta de països de l’entorn
El qüestionari que es farà per realitzar l’enquesta de salut mental permetrà que les dades obtingudes siguin comparables amb la resta de països de l’entorn. La directora de Salut Pública va explicar que el treball es realitza conjuntament i amb l’aval de l’Associació Septentrional d’Epidemiologia Psiquiàtrica (ASEP). Es tracta d’un centre col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que ja disposa d’un qüestionari elaborat. Així, el ministeri de Salut ha signat un conveni que permet accedir a aquest conjunt de preguntes. L’únic treball que ha calgut fer és adaptar el document a les característiques i especificitats del Principat.

La directora de Salut Pública va recordar que l’enquesta de salut pública és un treball realitzat a quatre bandes. En un primer estadi hi ha el ministeri de Salut, que ha estat l’encarregat d’activar la iniciativa i de dirigir-la, i la Fundació Aurora Fornés i Padreny, que es fa càrrec del finançament. Es tracta d’una entitat molt sensibilitzada amb la problemàtica de la salut mental i per aquest motiu ja contribueix en diversos projectes que estan relacionats amb aquestes malalties. Finalment, l’enquesta també té la participació de l’ASEP, que ha facilitat el qüestionari que caldrà utilitzar, i del Centre de Recerca Sociològica, que serà l’encarregat de fer el treball de camp.

pdf3.jpg