Encamp va donar ahir el tret de sortida a la Setmana Europea de Prevenció de Residus, en la qual el Principat s’hi ha adherit per segon any consecutiu. Durant la posada en marxa d’aquestes jornades internacionals de conscienciació ciutadana, el ministre de Turisme, Claudi Benet, va voler donar un toc d’alerta a la població. El ministre va assegurar que l’excés de generació de residus al país és «un problema greu». A més, Benet va apuntar que aquesta problemàtica «va en augment», any darrera any.
Per tal d’exposar més concretament el grau de preocupació, amb la voluntat de traslladar-la a tota la població del país, Benet va assegurar que cada ciutadà crea al voltant de 522 quilos de residus cada any. Les dades són del 2007, però augmenten anualment entre l’1 i el 2%, segons va exposar el titular de la cartera de Turisme. És a dir, que aquest any la xifra de residus generats per habitant i any se situaria prop dels 532 kg. A més, la generació mundial de residus s’ha doblat en els darrers 40 anys.
Benet va reconèixer ahir que Andorra «és un país que consumeix molt». Actualment la petjada ecològica del Principat, és a dir, la superfície necessària per produir tots els recursos consumits i absorbir tots els residus generats, és de 5,16 hectàrees per habitant. El ministre de Turisme va recordar que sí aquesta xifra fos la mitjana mundial «caldrien 2,5 planetes» per poder abastar a tota la població. Actualment la petjada ecològica mitjana mundial és de 2,7 hectàrees globals per habitant.
Amb tot, el titular de Turisme va manifestar que per obtenir un model racional de sostenibilitat el primer pas és la sensibilització ciutadana. «Cal conscienciar a la població perquè produeixi el mínim de residus i perquè faci el màxim abans de llençar qualsevol producte», va exposar Benet, que va afegir que el millor residu «és el que no es produeix».
El discurs directe i avisador del ministre de Turisme va ser efectuat a Encamp, abans d’iniciar la Batukamob, un espectacle que inaugurava la Setmana de Prevenció de Residus. Aquest parlament havia d’haver estat pronunciat pel ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, que no va poder assistir a l’acte a causa de les intenses nevades matinals. Aprofitant les condicions meteorològiques que presidien l’acte, Benet va exposar que si el país no es posa «a lluitar contra el canvi climàtic, potser arribarà el dia en què no tindrem aquesta neu».
2,5 milions de despesa comunal / El cònsol d’Encamp, Miquel Alís, sí que va poder acompanyar al ministre de Turisme. A més de la problemàtica dels residus cara el medi ambient, Alís també va parlar de la problemàtica econòmica. El cònsol va manifestar que la generació de residus suposa per a les arques comunals una despesa de 175 euros per cada habitant, o el que és el mateix, 2,5 milions d’euros anuals. La xifra correspon al comú encampadà, tot i que segons Alís es pot traslladar en proporcions similars a la resta de les parròquies.
Tot i la despesa, el cònsol va valorar «la bona feina» que s’està duent a terme des de les administracions i també per part de la ciutadania, fent ús, per exemple, de la deixalleria, que permet a altres persones reutilitzar aquests productes en desús. Amb tot, segons el cònsol, «no n’hi ha prou» i va manifestar que calen més passos, com «prioritzar els productes sense embolcall».
La Setmana Europea de Prevenció de residus va iniciar-se ahir i s’allargarà fins al proper diumenge.