Ajuda al lloguer per a 600 famílies

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Novembre de 2010

El Govern facilitarà ajuda per a l’habitatge de lloguer a 592 famílies, segons va explicar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, després de la sessió del consell de ministres. El valor total de les subvencions serà d’1.109.000 euros, quantitat que correspon a una mitjana de 1.870 euros per família destinada al pagament de l’arrendament, amb periodicitat d’un any.

No obstant això, cal assenyalar que no totes les famílies reben el mateix import, ja que aquest està en funció dels membres, de les característiques i del patrimoni.

Bartolomé va informar que la majoria de les llars que perceben l’ajut són nuclis familiars monoparentals, ja que hi ha 223 demandants amb aquest perfil. D’altra banda, 123 peticions cor – responen a persones de la tercera edat, i la resta, a joves menors de trenta anys, discapacitats i famílies nombroses.

Així mateix, el portaveu va explicar que hi ha hagut unes 200 sol·licituds més que l’executiu ha hagut de denegar, i que el nombre de subvencions concedides havia disminuït sensiblement respecte a les del 2009. L’any passat se’n van donar 809, i la davallada és superior al 25 per cent. Bartolomé va explicar que “hem volgut prioritzar l’ajut social per als més necessitats”, i que s’ha portat a terme un important esforç en la gestió perquè no hi hagués “abusos ni excessos”. De fet, de les peticions denegades, la meitat van ser rebutjades perquè els interessats superaven els barems patrimonials o de salari especificats al reglament. La resta no es van tenir en compte a causa d’errors formals o falta de documentació.

DAVALLADA SIGNIFICATIVA

El període per a la sol·licitud de nous ajuts al lloguer es va obrir entre el 16 de juny i el 16 de juliol passats. Ja aleshores, la directora del departament d’Habitatge, Sònia Llorens, i el ministre de Finances, Pere López, van explicar que les condicions per accedir als ajuts serien més exigents. Així, per exemple, no hi podrien aspirar les famílies que acumulessin dipòsits per valor igual o superior a 30.000 euros. També es fixava com a condició un mínim de cinc anys de residència. A banda, el Govern va fixar diversos llindars màxims en els imports dels lloguers que es podien finançar, i que per exemple era de 600 euros en el cas de les persones soles.

Aquesta seria l’explicació del decrement del nombre d’ajudes atorgades. L’import total de les subvencions del 2009 fregava els 2 milions, i per tant la davallada és de gairebé el 50 per cent. En aquell moment, ja es va fer la previsió que les subvencions d’enguany es quedarien prop dels 1,2 milions. L’executiu també va especificar que el 70 per cent de les sol·licituds aprovades cor res – ponien a beneficiaris de la convocatòria del 2009. Així mateix, també va matisar que en aquella ocasió el nombre total de demandants era de 1.094, i s’en van rebutjar 285, xifra similar a les descartades enguany.

pdf3.jpg