Col·laboració pirinenca en emergències

Autor: rEDACCIÓ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Novembre de 2010

Andorra i Catalunya constituiran una comissió mixta de treball en l’àmbit de la salut per consolidar i desplegar l’acord de cooperació sanitària signat entre el Govern i la Generalitat el 3 de setembre passat.

I una de les primeres qüestions que es tractaran serà la de la col·laboració d’emergències mèdiques als dos territoris. Entre d’altres, es determinarà com i en quins supòsits es treballarà conjuntament per gestionar emergències mèdiques, especialment després que Andorra ja disposi d’un helicòpter medicalitzat biturbina que permet traslladar malalts a hospitals de referència en qüestió de minuts.

La constitució d’aquesta comissió a dues bandes es va acordar ahir a la tarda, en el marc d’una reunió a Puigcerdà entre la ministra de Salut, Sílvia Bonet, i la consellera de Sanitat catalana, Marina Geli. Segons va informar l’executiu després de la trobada, l’objectiu d’aquest ens també abordarà, més endavant, acords de col·laboració en l’àrea de psiquiatria i el servei de diàlisi dels respectius territoris. La comissió estarà integrada, pel vessant andorrà, pel director de Desplegament estratègic del ministeri, Josep M. Casals, i la directora de Recursos Sanitaris, Carme Pallarès. La part catalana estarà representada pel gerent de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran de l’Institut Català de la Salut, Victorià Peralta, i pel responsable de l’oficina de relacions internacionals del departament de Salut del govern veí, Antoni Dedeu. Es preveu que la primera trobada de treball de la comissió es dugui a terme durant la primera setmana de desembre, a Andorra.

LA DONACIÓ DE SANG, EN BREU

La reunió entre les responsables de salut també va servir per constatar que “s’estan ultimant els detalls” del conveni per a la donació de sang. L’acord amb el Banc de Sang i Teixits de Barcelona, que farà també les campanyes de col·lecta de sang (a banda de les que ja fa el centre de Tolosa), començarà a ser una realitat a principi del 2011, tal com ja s’havia anunciat des del Govern. La ministra Bonet va recordar que l’acord amb Catalunya permetrà “que determinats col·lectius, com l’homosexual, puguin ser donants”. D’aquesta manera s’eliminarà l’actual barrera que la institució francesa posa als homosexuals a l’hora de recollir sang, i que ja ha denunciat reiteradament el col·lectiu.

pdf3.jpg