Els comerços tancaran a les 9 de la nit els dies de més afluència

Autor: PEPA GALLEGO
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Novembre de 2010

Tancar uns determinats dies a l’any, els de més afluència turística, a les 9 de la nit, a canvi de tancar altres més aviat de les vuit, és a dir, a les 7 de la tarda serà el que marcarà el calendari comercial per l’any vinent. Sobre la taula està aquesta proposta acceptada per tots els sectors implicats, però ara queda determinar sobre el calendari quins seran els dies en els que s’obrirà més tard, i a canvi quins els que es tancarà més aviat. Tancar més tard, a les 22:00 hores, queda totalment descartat com va avançar el ministre de Turisme i Comerç, Claudi Benet.

Des de l’Executiu i davant de la proposta dels comerciants d’obrir una hora més tard, fins les 21:00 hores, determinats dies de temporada alta com el Nadal on hi ha més afluència de turistes, es marcaran dues opcions a elegir per compensar aquestes hores extra. Així el ministre va determinar que les dues opcions que hauran de triar serà, per una banda, tancar tots els dilluns de l’any a les set de la tarda, és a dir, una hora abans de l’horari establert, o tancar de dilluns a dijous a les set de la tarda, només en temporada baixa.

Aquest nou moviment d’horaris comercials és el que es va parlar ahir sense concretar damunt del calendari en una reunió de llarga durada entre els empresaris, els comerciants, els sindicats i els representants de l’Executiu, encapçalats pel ministre de Turisme i Comerç. «Ha estat una reunió interessant, amb moments de passió, on hi ha hagut molt de debat», va explicar el ministre qui a més va remarcar que tot i que el Govern té l’última paraula és molt interessant «copsar el parer dels agents implicats».

En deu dies es té previst que aquesta taula es torni a reunir per tal de perfilar ja sobre el calendari quins seran els dies on el comerç andorrà ampliarà el seu horari i quina opció serà l’elegida per consens per compensar aquest augment d’hores amb una reducció horària de les dues opcions proposades. Unes mesures que s’hauran de prendre per marcar el disseny del calendari comercial de l’any vinent i que no tindran una aplicació per a les properes dates nadalenques, com va confirmar ahir Benet.

SANT JULIÀ I EL PAS, CASOS A PART / Un altre tema que es va deixar sobre la taula és que hi ha zones comercials, com el Pas de la Casa i Sant Julià de Lòria que per la seva ubicació i client específic requereixen uns horaris comercials diferents als de les parròquies centrals. Per tant els agents implicats també van deixar pendent a debatre marcar uns horaris comercials per aquestes zones més adaptat a les seves necessitats.

Al Pas de la Casa, el turista francès no té el mateix horari que l’espanyol que s’atura als centres comercials de Sant Julià de Lòria abans de marxar del país. Per tant aquesta adaptació «en cap cas significaria més hores que la resta de les zones comercials sinó obrir més tard i tancar més tard o al contrari», va explicar el ministre de Turisme i Comerç.

Els mateixos comerciants del Pas de la Casa ja s’havien pronunciat al respecte quan es va aplicar el decret del tancament dels vuit diumenges a la tarda, remarcant la seva diferència com a zona comercial de la cèntrica de les avingudes de Carlemany i Meritxell.

Benet va tenir ahir un dia intens no només amb la reunió amb els agents per horaris comercials sinó també amb la taula de Turisme i Comerç. En totes dues es van presentar els resultats de l’enquesta realitzada pel CRES a empresaris, població i turistes sobre els horaris comercials i la repercussió del decret de tancament dels diumenges ara anul·lat.

pdf3.jpg