El Govern descarta que el comerç pugui obrir fins a les deu de la nit

Autor: C. AUDÍ / A. TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 de Novembre de 2010

El Govern descarta “completament” la proposta de la Federació d’Associacions de Comerciants (FACA) de poder obrir les botigues fins a les deu de la nit entre el 26 i el 30 de desembre perquè es considera “inviable”.

Però, en canvi, en el marc de la negociació per al nou calendari d’horaris comercials per a l’any vinent, el ministre de Turisme, Claudi Benet, va exposar ahir als agents implicats (empresaris i sindicats) un panorama que ara s’haurà d’estudiar i debatre: permetre obrir els establiments fins a les nou de la nit durant els períodes de màxima afluència (no s’han determinat quins dies concrets seria), i per compensar-ho s’estudiarien dues possibilitats d’horaris, o fer tancar tots els dilluns de l’any a les set de la tarda o obligar a fer-ho, també a les set, els dilluns, dimarts, dimecres i dijous en temporada baixa (aquesta darrera idea va sorgir del Sindicat Andorrà de Treballadors, segons va explicar al Diari el secretari general de l’ens, Guillem Fornieles).

Si la iniciativa fructifiqués es passaria dels 102 dies l’any actuals amb obertura fins a les nou als 120. En tot moment Benet va remarcar que les propostes tenen la ferma voluntat “de buscar un punt d’equilibri” entre el fet que Andorra sigui un país de turisme, el respecte dels drets dels treballadors i la conciliació laboral i familiar. En tot cas, va advertir que la reunió d’ahir a la tarda, en la qual no es va arribar a cap acord, no era vinculant i que d’aquí a deu dies es reprendran les converses. “No s’ha definit cap opció; és una negociació que fem, però crec que anem per bon camí”, va ressaltar. La intenció és poder començar a aplicar els nous horaris a partir del gener.

LA FACA ESTUDIARÀ LA IDEA

Davant de tota la pluja d’idees i comentaris, els comerciants es prendran ara uns dies de reflexió per analitzar els pros i els contres. La presidenta de la FACA, Susagna Venable, va exposar que els propers dies es posaran en contacte amb els associats i també organismes com ara la Cambra de Comerç. Des dels sindicats, Fornieles va incidir que en la proposta de tancar a les set uns dies concrets almenys “hi haurà una garantia verificable” que els empresaris compleixen els horaris i donen festa a la plantilla les hores de més treballades.

Al matí, a més, el Govern es va reunir amb els agents turístics en la taula de Turisme, on es va analitzar el retorn de la inversió de la Vuelta (set vegades els 200.000 euros destinats) i on els cònsols van manifestar el “descontentament” pel tracte que dispensa el Govern respecte de la reunió de cònsols, amb referència a l’elaboració dels comptes d’Andorra Turisme sense el parer comunal.

pdf3.jpg