Ampliar l’horari comercial fins a les deu de la nit queda «completament descartat»

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 17 de Novembre de 2010

El Govern i els actors comercials han començat a negociar els horaris comercials per a l’any vinent. El ministre de Turisme i Comerç, Claude Benet, va proposar ampliar els dies de tancament a les nou del vespre a canvi de, o bé tancar tots els dilluns de l’any a les set del vespre, o bé tancar a aquesta mateixa hora de dilluns a dijous les èpoques de menor afluència.

El que queda «completament descartat» és el tancament a les deu de la nit.

Aquestes són les propostes que va presentar el ministre als actors empresarials i als sindicats ahir a la tarda. La trobada, segons Benet, va ser una presa de contacte en què hi va haver «molt debat i passió», però també «respecte i escolta». Va assegurar que no s’havia arribat a tancar un acord, i que s’anirà «afinant» en properes reunions. De totes maneres, va advertir que la decisió última sobre els horaris comercials serà del Govern, i que el resultat de les reunions «tampoc és vinculant».

Les propostes busquen donar resposta a la consideració d’Andorra com a país turístic i de buscar l’equilibri amb la conciliació laboral i familiar, que són les dues grans conclusions que s’extreuen de l’estudi que ha fet el Centre de Recerca Sociològica (CRES) sobre els horaris comercials. Aquest estudi es va fer a partir de tres enquestes: a la població en general i als treballadors del comerç, als empresaris i als turistes.

Les enquestes revelen que «en general es consideren adequats els horaris comercials establerts a Andorra» –el 79% de la població en general, el 77,9% dels treballadors al comerç, el 89,8% dels empresaris i el 70% dels turistes– i que els representants dels diferents col·lectius afectats pel decret d’horaris comercials «es mostren contraris » al tancament de diversos diumenges a la tarda, tot i que hi ha una divisió a parts bastant iguals entre la població en general. De totes maneres, el 20,9% de la població creu necessari ampliar l’horari d’obertura comercial i un 37,3% de les empreses voldria la llibertat total d’horaris. En aquest punt, els treballadors del comerç pensen en un 14,5% que seria necessari que els establiments obrissin més hores. D’altra banda, s’ha d’assenyalar que un 34% dels empresaris creu que l’organització per part de l’empresa dels horaris i festius seria una mesura per conciliar la vida laboral i familiar, i un 15% es mostra partidari d’una normativa laboral. Finalment, entre els turistes, un 25% opina que els horaris haurien de ser més extensos. Alhora, el 52% considera que el tancament d’alguns diumenges a la tarda no ha de representar cap inconvenient, mentre que un 35% sí que ho veu com a tal.

pdf3.jpg