Primera reflexió per al Fòrum Econòmic

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 de Novembre de 2010

El Govern, Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) van presentar ahir els continguts del Fòrum Econòmic que se celebrarà el 25 de novembre. Ja fa mesos que l’Executiu va anunciar que l’antiga Cimera sobre el Futur d’Europa seria reconvertida en un esdeveniment de més petit format i més proper a la realitat empresarial del Principat.

D’entrada, el nou projecte té el mèrit d’haver unit els esforços de dos actors econòmics tan destacats com la CEA i la Cambra i, a la vista del programa presentat ahir, és evident que es tracta d’un format radicalment diferent. Ara bé, tampoc sembla el més apropiat anunciar el canvi com un estalvi: si de les desenes de participants al Summit es passa a quatre conferenciants és lògic i normal que la despesa es redueixi. Com que estem parlant de formats totalment diferents, comparar costos és un hors-sujet.

Substituir el faraònic Summit per un esdeveniment més adequat i més proper a la realitat andorrana sembla una bona opció. A l’espera dels resultats de l’acte, l’elecció dels participants –buscant noms de persones coneixedores del Principat i no només noms altisonants– també és una bona elecció. Més enllà de l’economia estricta, poder comptar amb algú com Jean-Yves Caullet, mà dreta del copríncep Mitterrand durant el procés constituent és un petit luxe a l’abast de les possibilitats andorranes.

De fet, la presència de Caullet sembla una curiosa coincidència en un moment en què Andorra està posant les bases del que ha de ser la seva constitució econòmica. Ara bé, en aquest procés de reformes econòmiques i socials hi ha encara una gran assignatura pendent: La sortida de les llistes de paradisos fiscals, la reforma tributària, l’acostament a la Unió Europea… tots aquests canvis són indispensables, però el resultat serà simplement que Andorra es situarà jurídicament al nivell de la resta de països europeus. No és poca cosa, però no és suficient.

Ara que sembla que gairebé tothom al Principat té clar el nou marc econòmic, cal omplir-lo de contingut. I el contingut no s’acaba de veure. Potser la celebració del Fòrum Econòmic i, més endavant, del Congrés de Turisme són bones oportunitats per començar a omplit de contingut el marc que s’està definint al Consell General. Si més no, heus ací una reflexió per anar escalfant motors.

pdf3.jpg