El Fòrum econòmic Andorra 2010 celebrarà la primera edició el 25 de novembre amb l’objectiu de tractar qüestions d’interès per als empresaris. Sota el títol Adaptar-se al canvi, la trobada està encaminada a “fugir de debats sobre l’entorn macroeconòmic i la crisi financera”, tal com va recordar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López.
En aquest sentit va remarcar la diferència que hi ha entre aquesta trobada i el Summit, impulsat pel darrer Govern liberal. I això també es veu en l’estalvi en el pressupost de la jornada.
Així, el director d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), Carles Aleix, va explicar que es tracta d’un esdeveniment molt pràctic que no demana grans recursos econòmics. Concretament, s’hi destinarà 40.000 euros quan el Summit tenia un pressupost de 300.000 euros, tot i que en aquest cas es disposava de patrocinadors.
La jornada estarà formada per tres ponències, que permetran observar la necessitat d’adaptarse al canvi des de diferents punts de vista. L’exrepresentant del copríncep francès i participant en el procés constituent Jean-Yves Caullet tractarà de l’aspecte macroeconòmic i polític, analitzant els canvis viscuts per Andorra i els reptes de futur que es presenten. La segona ponència girarà a l’entorn de noves fórmules de gestió empresarial, una conferència que permetrà conèixer l’experiència de dues empreses andorranes d’èxit que treballen en sectors diferents dels tradicionals, innovant i internacionalitzant- se. Es tracta de Tag Systems (centrada en l’exportació de targetes de crèdit) i Software Europeu (que es dedica a l’exportació de programari). La intervenció anirà a càrrec dels seus responsables, Assumpció Majoral i Esteve Berteil, respectivament, que podran fer recomanacions als assistents. Finalment, el consultor i expert en lideratge d’equips Josep Mas Font tractarà de les actituds i del desenvolupament d’activitats personals per afrontar els canvis.
La intenció és que el Fòrum econòmic serveixi de lloc de trobada per als empresaris del país, una oportunitat per intercanviar experiències i generar valor afegit. Tant des de la Cambra de Comerç com des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Pilar Escaler i Xavier Altimir van fer ahir una crida a la participació del sector empresarial, sobretot tenint en compte que l’assistència és gratuïta. La jornada es farà al Centre de Congressos d’Andorra la Vella a partir de les 9.30 i fins a les 17.00 i inclou un dinar, que ha de ser un espai més en què els participants puguin intercanviar experiències.
PREMIS INNOVADORS
Coincidint amb el Fòrum econòmic, el mateix dia també se celebrarà la gala d’entrega dels premis Innovadors. S’atorgarà dos tipus de guardons: un per al millor projecte de creació d’empreses i un altre per ajudar les que ja existeixen i que volen desenvolupar una nova línia de negoci o créixer. Aquest any s’hi ha presentant 60 idees empresarials, un volum important tenint en compte que som en temps de crisi, segons va indicar el director d’ADI. D’aquí han sorgit 26 plans de negoci, que han passat per un filtre format per Esade Business School o HEC París. El Govern ha recordat que els projectes que no obtinguin finalment el guardó poden accedir al pla de finançament preferent per a la creació de nous negocis.
El ministre d’Economia i Finances va remarcar que fins ara s’han presentat una trentena de projectes i més de deu ja estan aprovats. López va recordar que el projecte preveu fins a 12 milions d’euros en forma d’avals i que les condicions són excepcionals. Així, va indicar que el tipus d’interès és l’euríbor i fins als 18 mesos no cal fer cap pagament.
De la seva banda, el president de la CEA va aprofitar la presentació del fòrum per reiterar la necessitat d’arribar a acords que permetin evitar la doble imposició i facilitar així la internacionalització de l’empresa andorrana.
La trobada l’ha dissenyat el consell d’administració d’ADI, que compta amb la presència del Govern, la Cambra de Comerç i la CEA. López va reiterar que és un fòrum més interessant per als empresaris que el Summit. Tot i així, va indicar que Andorra ha d’aspirar a tenir una trobada reconeguda internacionalment i l’executiu ha optat pel World Tourism Forum Andorra, un esdeveniment centrat en temes turístics i que s’organitza conjuntament amb l’OMT.