Salut modela la figura i les funcions del metge referent

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Novembre de 2010

La figura del metge referent ha d’esdevenir un puntal dins el sistema sanitari. Així va quedar palès durant la Comissió Legislativa de Sanitat. Aquesta figura va rebre ahir adjectius com «l’organitzador», «l’ordenador», «la ròtula del sistema», «el jerarquitzador», «l’àrbitre», «el referent» o «el director», que demostren la importància que li atorga el Ministeri de Salut, Benestar i Treball.

El ministeri vol que el metge referent s’integri el més aviat possible dins el sistema sanitari, tal i com va exposar ahir la ministra titular, Sílvia Bonet. La qüestió és com fer-ho, ja que aquest professional haurà d’organitzar i redirigir les demandes o necessitats dels usuaris. Per tal definir-ho el Govern va aprovar dimecres la creació d’una Taula permanent per la sostenibilitat del sistema sanitari, integrada per representants de l’Administració, del SAAS, i dels col·legis professionals sanitaris. Es posarà en marxa aquest mateix mes.

Entre d’altres aspectes, aquesta Taula haurà de determinar en quines excepcions l’usuari no haurà d’acudir al metge referent abans d’acudir a un altre especialista o professional mèdic. Bonet va posar l’exemple de les visites al ginecòleg. També caldrà definir si es permetrà al ciutadà que tingui més d’un metge referent. En qualsevol cas, la ministra va avançar que tots els casos en què l’usuari en tingui més d’un «seran controlats». Tot i això, Bonet va assegurar que la lliure elecció del metge no quedarà eliminada, ja que cadascú «pot triar el seu metge referent, però evidentment no en podrà tenir quatre».

El fet de potenciar aquesta figura s’engloba en el treball del Ministeri de Salut perquè el país tingui un sistema sanitari més sostenible, ja que el metge referent només utilitzarà els recursos sanitaris realment necessaris per a l’usuari. Aquesta premissa s’engloba dins del Pla de la sostenibilitat del sistema sanitari, un pla en el qual també hi treballarà aquesta Taula recentment creada, que pretén que totes les modificacions normatives s’apliquin amb el consens del implicats i afectats.

El treball per reduir despesa busca rebaixar el dèficit que acumula la sanitat del país, i que es constata en el dèficit de la CASS, ahir exposat pel parlamentari reformista Daniel Armengol. Armengol va recordar que el 2009 es va tancar amb 22 milions d’euros de dèficit i que les previsions apunten un 2010 amb 45 milions. Bonet, per la seva part, va assegurar que finalment el dèficit serà inferior als 45 milions, en part també per l’aplicació de les primeres mesures sanitàries encarades a reduir costos. Entre elles, el secretari d’Estat de Salut i Treball, Jesús de Tena, va posar com a exemple els 10 reglaments aprovats des de la introducció de la nova llei de la Seguretat Social, l’1 de novembre de l’any passat. Properament s’aprovaran dos més: el d’Invalidesa i el de la Cobertura del 100%, que ja ha rebut les esmenes dels membres del consell d’administració de la CASS.

pdf3.jpg