L’ETR de Grau Roig gairebé triplicarà l’electricitat d’Andorra

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Novembre de 2010

Les instal·lacions de la nova Estació Repartidora i Transformadora (ETR) de Grau Roig van quedar oficialment inaugurades ahir al matí. La nova ETR permetrà d’aquí a un any aproximadament rebre electricitat de 225kv de tensió provinent de França, un fet que gairebé triplicarà la capacitat actual d’Andorra. A més, donarà molta més seguretat, ja que actualment la línia provinent de França es troba al límit de la seva capacitat.

L’equipament s’ha qualificat de punter a Europa perquè ha estat construït amb els últims avenços tecnològics en matèria d’electricitat i material blindat, que permeten reduir les dimensions dels aparells i disminuir l’impacte visual.

L’ETR s’ha construït amb l’objectiu d’assegurar l’energia elèctrica d’Andorra de cara a un previsible augment de la demanda en el futur més proper. La instal·lació permet rebre per primera vegada al país línia d’alta tensió de 225kv, un cop s’acabi de construir la línia que passa per la galeria de serveis del túnel d’Envalira i s’instal·li un tram de línia aèria entre el túnel i la frontera amb França. El director de FEDA, Albert Moles, va manifestar ahir que calcula que la línia, que substituirà l’actual de 110kv, estarà enllestida d’aquí a un any.

Els 225kv arribaran als dos nous transformadors de l’ETR, que tenen una potència de 180 MVA cadascun. Moles va indicar que la potència punta a la que es pot arribar en períodes de màxim consum se situa entre els 120 i els 130 MVA, i per tant amb un sol transformador en funcionament ja es podrà alimentar i donar cobertura a tot el país. Paral·lelament, la subestació també compta amb uns transformadors més petits per repartir l’energia cap a la resta del territori.

instal·lació de 26 milions /L’ETR ha tingut un cost d’uns 26 milions d’euros. La instal·lació s’ha beneficiat dels últims avenços tecnològics que s’utilitzen actualment a nivell europeu, tal com va destacar durant la inauguració el responsable de projectes energètics de Siemens, Stephane Santori. En aquest sentit, s’ha utilitzat material blindat per tal de reduir les dimensions dels aparells, per fer que tot pugui encabir-se dins d’un edifici i reduir així l’impacte visual a Grau roig.

A més, totes les instal·lacions estan duplicades per un tema de seguretat, i s’han dotat d’un sistema de malles per evitar que els llamps puguin afectar el subministrament elèctric.

projecte similar a l’altra frontera / D’altra banda, Moles també va informar que està previst que en un període d’uns cinc anys Andorra pugui disposar d’una nova ETR de característiques similars a la de Grau Roig, però en aquest cas en una zona propera a la frontera espanyola. D’aquesta manera es podrà rebre una tensió de 225kv també del costat espanyol. En un principi s’havia acordat situar-la a la Margineda, tot i que actualment s’està estudiant ubicar-la més a prop de la frontera, segons va explicar Moles.

Finalment, el director de FEDA també va explicar durant l’acte d’inauguració, que la zona de Grau Roig és un indret on es poden dur a terme bastants projectes relacionats amb l’energia, com és el cas dels aerogeneradors que es volen instal·lar al pic del Maià. De fet, Moles va manifestar que la nova ETR no només serveix per importar més energia sinó també per recollir i transportar la que es pugui produir al país.

Precisament, el ministre d’Economia i Finances i president del Consell d’Administració de FEDA, Pere López, va indicar que l’aposta fonamental del Govern és l’eficiència energètica, l’estalvi i la diversificació de les fonts d’energia elèctrica. López va voler remarcar que el Govern vol apostar fermament per desenvolupar els recursos energètics propis.

pdf3.jpg