Les empreses rebran subvencions de fins a 400 euros per contractar aturats

Autor: m. f.
Font: bon dia
Publicat el: 12 de Novembre de 2010

El Govern ha presentat els detalls dels programes que van destinats a potenciar l’ocupació de les persones que ara com ara estan sense feina. Es tracta del programa de foment de la contractació de treballadors provinents del sector de la construcció i annexos i del de foment de l’ocupabilitat i la formació pràctica i teòrica en el si de les empreses.

El primer té per objectiu contractar aturats inscrits al Servei d’Ocupació provinents del sector de la construcció i el segon s’adreça a tots els treballadors desocupats i té per objectiu la formació pràctica i teòrica en empreses del sector del comerç i l’hostaleria. Tal com va destacar ahir el secretari d’Estat de Salut i Treball, Jesús de Tena, la subvenció que podran arribar a percebre les empreses que contractin aquests aturats pot arribar a 400 euros per empleat i mes.

D’aquesta manera, pel que fa al programa per contractar treballadors procedents de la construcció, cal destacar que seran les empreses de la construcció o annexos les que podran contractar aquests empleats, que han de tenir una experiència mínima de dotze mesos en l’ocupació per a la qual són demanats. Pel que fa a les condicions del contracte, cal destacar que haurà de tenir una durada mínima de sis mesos, amb un període de prova d’un mes, i el salari fix haurà de ser igual o superior a 1.200 euros mensuals bruts.

De Tena va afegir que l’import de les subvencions variarà en funció del temps que fa que el treballador està al Servei d’Ocupació i de l’edat. Així, es pagarà un màxim de 400 euros per les contractacions de persones que faci més de sis mesos que estan desocupades i que tenen entre 18 i 30 anys o més de 41. La resta de subvencions són de 200 o 300 euros, segons el perfil del treballador. En cas que després dels sis mesos es faci un contracte indefinit, l’empresa podrà gaudir de 150 euros mensuals més durant sis mesos més.

Aquests ajuts es podran començar a demanar un cop es publiquin al BOPA i seran vigents fins al 30 de juny de l’any que ve. L’empresa haurà de inscriure l’oferta al Servei d’Ocupació,  que presentarà els candidats més adients. La resolució es farà en un màxim de dos mesos i la valorarà una comissió específica.

Pel que fa al programa per al foment de l’ocupabilitat i la formació pràctica i teòrica en el si de les empreses, cal destacar que els destinataris són els treballadors provinents de qualsevol sector que hagin estat inscrits al Servei d’Ocupació tres mesos durant l’últim any, que es podran beneficiar d’una formació i una ocupació al sector del comerç i l’hostaleria. L’objectiu del programa, segons De Tena, és la formació i l’adquisició d’experiència en l’empresa, millorar la qualificació professional i incrementar la competitivitat de les companyies. La durada inicial del programa és de tres mesos, prorrogable a tres mesos més si el candidat supera el procés d’avaluació, que serà avalat pel departament de Formació Professional. El salari que haurà de percebre l’empleat serà igual o superior al mínim interprofessional. A més es designarà un tutor, que tindrà un mínim de cinc anys d’experiència en la matèria que haurà d’impartir als treballadors. Cal destacar, a més, que el temps dedicat a la formació teòrica ha d’estar inclòs en la jornada.

L’empresa podrà rebre entre 100 i 250 euros mensuals per cada treballador en funció també de l’edat de la persona, del temps que faci que està inscrita al Servei d’Ocupació i de l’experiència professional. També hi ha una aportació suplementària durant sis mesos si l’empresa fa una contractació indefinida del treballador. Aquest programa també estarà vigent fins al 30 de juny i, com en el cas anterior, l’empresa farà la demanda i el Servei d’Ocupació proposarà els candidats més adients.

De Tena va manifestar que al maig es va calcular que aquesta mesura podria beneficiar 160 treballadors i que per això es va tramitar un avanç de fons d’uns 700.000 euros. En el pressupost 2011 les previsions són d’uns 2 milions per als programes de formació i un milió més per a la prestació de l’ajuda als aturats. Cal destacar que les persones que rebin una oferta no la podran rebutjar de manera sistemàtica, ja que poden ser donades de baixa al Servei d’Ocupació o perdre la prestació d’atur. Segons De Tena, el Govern treballa en altres programes, com ara el de la formació continuada a l’empresa.

pdf3.jpg