L’ETR de Grau Roig garantirà el subministrament elèctric futur i podrà oferir el triple de potència

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 12 de Novembre de 2010

La posada en marxa de l’Estació Transformadora de Grau Roig, ETR, d’aquí a prop d’un any quan es pugui connectar amb la línia d’alta tensió –de 225 kV– provinent de França «assegurarà el subministrament elèctric futur», tal com va subratllar el ministre d’Economia i Finances i president de FEDA, Pere López, i triplicarà la potència màxima i podrà subministrar fins a 360 MVA.

Així es va explicar durant la inauguració de la infraestructura, ahir. És una instal·lació «puntera» a Europa, en què s’ha fet servir tecnologia d’alt nivell i materials blindats que han permès reduir la superfície necessària per albergar una estació com aquesta i conseqüentment també el seu impacte visual i en el medi ambient, tal com van coincidir a destacar tant el director de FEDA, Albert Moles, i el director del projecte, encarregat a l’empresa Siemens, Stéphane Santori.

L’ETR de Grau Roig compta amb dos transformadors, amb una capacitat màxima de 180 MVA cadascun. Actualment, la punta de potència màxima d’Andorra és d’uns 130 MVA. En aquest sentit, cal dir que aquesta estació podrà donar servei a tot Andorra i Moles va apuntar que això permetrà reduir l’impacte de possibles avaries i problemes en els abonats. La inversió feta per aquesta instal·lació ha estat d’uns 26 milions d’euros.

D’altra banda, FEDA té prevista la construcció d’una estació transformadora similar a la de Grau Roig propera a la frontera espanyola, un projecte que podria estar enllestit d’aquí a uns cinc anys, segons Moles.

El ministre Pere López va assenyalar que instal·lacions com l’ETR de Grau Roig són importants per assegurar el subministrament elèctric d’avui i del futur, preveient el creixement que es pugui produir, perquè avui en dia «és impensable» que es produeixin talls en el subministrament. De totes maneres, va comentar que «l’aposta» ha de ser per «l’eficiència energètica i l’aprofitament dels recursos del país». En aquest sentit, va argumentar que en un futur l’escenari «més probable» és el d’un encariment del preu de l’energia, i per això és preferible incrementar la producció pròpia a partir d’energies verdes. Una via, que a més de suposar un estalvi econòmic en la compra d’energia a l’exterior, suposarà la creació de nous llocs de treball alhora que es diversifica l’economia i també les fonts d’energia. Per tot això, per López «és fonamental» l’aposta per la diversificació energètica i per la producció pròpia.

pdf3.jpg