Fins a 400 euros per contractar aturats

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 12 de Novembre de 2010

El Govern va presentar ahir els dos primers programes derivats del reglament de polítiques actives d’ocupació, que tenen com a objectiu reduir l’elevada xifra d’aturats. Els plans preveuen subvencionar amb fins a 400 euros al mes les empreses que contractin treballadors desocupats.

Els ajuts tindran diferents gradacions i seran més importants en el cas d’agafar persones que faci més temps que no tenen feina i també les que estiguin en les franges d’edat on, des del ministeri de Treball, s’ha detectat que és més complicat trobar una nova ocupació –els joves (entre 18 i 30 anys) i els més grans (a partir dels 41 anys)–. L’executiu preveu que la iniciativa pugui beneficiar unes 160 persones.

Els programes són el resultat del treball realitzat en la taula permanent de formació. El primer dels plans està enfocat específicament als aturats que provenen de la construcció i pretén incentivar la seva contractació al mateix sector. En aquest cas, s’exigirà que els treballadors acreditin una experiència mínima de dotze mesos i les empreses hauran d’oferir un salari brut mínim de 1.200 euros, amb una jornada de 40 hores setmanals. Els contractes hauran de durar sis mesos com a mínim. Les subvencions d’aquest programa oscil·len entre els 300 i els 400 euros mensuals.

El secretari d’Estat de Treball, Jesús de Tena, admet que l’estat en què es troba actualment la construcció fa que “el nivell de resposta al pla sigui una incògnita”, però va justificar la decisió de tirar-lo endavant perquè “es tracta d’un sector especialment colpejat i hi ha moltes persones que estan aturades”. Des del ministeri, es recorda que hi ha mesures addicionals, com les previstes en el projecte de llei de mesures de l’activitat econòmica, i s’entén que ara els desocupats d’aquesta branca “tindran dues opcions”.

FORMACIÓ A L’EMPRESA

I és que aquests aturats també podran acollir-se al segon dels programes, el del foment de l’ocupabilitat i la formació pràctica i teòrica en el si de les empreses.

Aquest pla preveu ajuts d’entre 100 i 250 euros mensuals per a aquells negocis de l’hoteleria i el comerç que contractin treballadors desocupats sense experiència. En aquest cas, també amb una durada de sis mesos, s’haurà de garantir el salari mínim interprofessional (915 euros) i els empleats es formaran al lloc de feina amb el suport d’un tutor, que farà una avaluació als tres mesos –en cas que sigui negativa, haurà de ser validada pel departament de Formació Professional–. Si fa falta fer cursos teòrics, també se subvencionarà amb un màxim de 390 euros. En tots dos programes, a més, s’estipulen ajuts addicionals de 150 euros mensuals durant mig any més en cas que els empleats acabin sent contractats de forma indefinida.

Les sol·licituds per participar als plans es tramitaran mitjançant el Servei d’Ocupació, que, entre els aturats inscrits a l’organisme, enviarà una relació de possibles candidats per al lloc de feina perquè les empreses facin la selecció. De Tena va recordar que refusar més d’una oferta adequada de treball –“i aquestes ho seran”, va avisar– suposa la pèrdua de la prestació d’atur, si s’està cobrant, i també la baixa del servei.

Les empreses que es vulguin acollir a la iniciativa –per a la qual, inicialment, no hi haurà limitació del nombre d’aturats que es podran sol·licitar– hauran d’acreditar que prèviament no han efectuat cap comiat no causal o per causes objectives. D’aquesta forma, De Tena va indicar que es pretén evitar que es pugui aprofitar el programa per substituir treballadors.

INTERÈS INFORMAL

Els programes es publicaran el dimecres al BOPA i la previsió és que a partir del dia 25 estiguin en vigor. El secretari d’Estat va apuntar que “ens consta de forma informal que hi ha interès”, i va recordar que ja es va fer un avenç de 700.000 euros per finançar els plans i que al pressupost del 2011 es destina una partida de dos milions, més una altra per a la prestació d’atur. A més, va avançar que ja es treballa en altres plans, entre els quals un de centrat en aquells aturats que més dificultats tenen per ser recol·locats.

pdf3.jpg